Az 5G kutatásában működik együtt a Magyar Telekom Csoport és a győri Széchenyi István Egyetem

forrás: Prím Online, 2021. május 7. 20:26

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a győri Széchenyi István Egyetem az 5G hálózatok és az 5G alapú szolgáltatások fejlesztésének elősegítése, valamint műszakiszakember-utánpótlás biztosításának céljából. 

A megállapodás értelmében a felek a jövőben közös kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket alakítanak ki olyan kiemelt területeken, mint például az 5G méréstechnika, a dróntechnológia, a rendezvényekhez kapcsolódó multimédiás alkalmazások lehetősége, vagy éppen a kiberbiztonság. A hosszú távra tervezett kooperáció keretében megújulhat, gyakorlatiasabb szemléletűvé válhat az Egyetemen folyó villamosmérnök-képzés is, továbbá egy 5G állomás is épült a campus területén.

 

Az Egyetem és a cégek együttműködése több területet érint az oktatási anyag fejlesztésétől a szakmai eseményeken való megjelenésen át a közös kutatás-fejlesztési programokig. Emellett a cégek szakemberei rendszeresen szakmai előadást tartanak az egyetemen, témát és konzulenst javasolnak az egyetemisták szakdolgozatához, diplomamunkájához, emellett lehetőség szerint gyakorlati pozíciót vagy munkalehetőséget is biztosítanak. Az Egyetem kérésére egy 5G állomás is épült az intézmény területén, ezzel is segítve az 5G-vel kapcsolatos egyetemi kutatásokat, fejlesztéseket, de az állomás egyben a Telekom publikus 5G hálózatának is része lesz.

 

„Az Egyetemen a GINOP-3.1.1- ’Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása’ – Programozd a jövőd! kiemelt, uniós projekt támogatásával azért hoztuk létre a Digitális Fejlesztési Központot, hogy megteremtsük a lehetőségét az egyetem és az ipari szereplők szorosabb együttműködésének egyrészt az 5G-re alapuló alkalmazások kutatása-fejlesztése érdekében, másrészt abból a célból, hogy képzéseinket jobban az infokommunikációs ipar aktuális igényeihez illesszük. Mindezekkel az IKT piac szereplőivel hosszútávon és eredményesen tudunk együttműködni, és közösen tudjuk támogatni az ország digitalizációs transzformációját. A Széchenyi István Egyetem a mobil távközlő rendszerekben magas képzési és tudományos kompetenciával és eredményekkel bíró felsőoktatási intézmény, azonban a mostani megállapodás hozzájárul majd, hogy az Egyetem hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt keresett, versenyképes tudást és diplomát adhasson hosszútávon is az itt végzők kezébe” – mondta Dr. Földesi Péter, a Széchenyi Egyetem rektora. 

 

 

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a megállapodás aláírása alkalmából elmondta: „A mobil távközlésben a következő évtized az 5G-ről szól, de ez a technológia csak akkor tud sikeres lenni, ha a rá épülő alkalmazások valóban relevánsak és vonzóak lesznek az ügyfelek számára, és segítik mindennapi életünket. Ehhez korszerű tudással rendelkező szakemberekre van szükség, és elengedhetetlen a tudásmegosztás az oktatási-kutatási szféra és az ügyfeleket kiszolgáló vállalatok között. A most aláírt együttműködési megállapodás fontos lépés ebbe az irányba. A fenti célok támogatásának érdekében a Magyar Telekom április végén egy 5G bázisállomást helyezett üzembe az egyetem területén.”

 

„Az agrárágazat, az ipar, de a szolgáltatási szektor is hatalmas fejlődésen megy keresztül a digitális megoldásoknak és szolgáltatásoknak köszönhetően. Az 5G üzleti célú felhasználásának kutatása, fejlesztése és gyakorlati alkalmazása nemcsak az abban résztvevő felek érdekeit szolgálja, hanem a teljes régió versenyképességét erősíti. A Telekom, a T-Systems és a Széchenyi Egyetem együttműködése révén olyan end-to-end megoldások létrehozása válik lehetségessé, amelyek nemcsak kiaknázzák a legújabb mobiltechnológiák képességeit, hanem pozitív hatással lesznek más technológiák fejlődésére is. Az egyetemmel létrejött együttműködés emellett hozzájárul ahhoz, hogy ezen a területen a legújabb megoldásokat ismerő, sőt, azok alakításában aktívan részt vevő fiatal szakemberek lépjenek ki a munkaerőpiacra” – mondta Gonda Gábor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.  

 

A Magyar Telekom és az oktatási intézmény kapcsolata nem újkeletű, a hosszú évekre visszatekintő szakmai kapcsolat mellett a cég a 2018/19-es tanévtől ösztöndíj programot is működtet az egyetemen, amelynek célja a távközlés, valamint a műszaki-informatika terén kimagaslóan teljesítő diákok ösztönzése, annak érdekében, hogy később minél többen helyezkedjenek el az infokommunikáció területén.