Közel 42 millió forint támogatás közösségi rádiók és televíziók működésére

forrás: Prím Online, 2021. május 29. 12:21

Nyolc közösségi televízió és rádió működési és üzemeltetési költségéhez járul hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amiről e heti ülésén döntött a testület. A grémium felkérte a hatóságot a Budapest 105,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatásának előkészítésére és elvégezte vidéki közösségi frekvenciákra benyújtott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatait. A testület bírságot rótt ki helytelen korhatár-besorolás és a szerződéses vállalások megsértése miatt, és figyelmeztetett egy szolgáltatót burkolt reklámozásért.

Mintegy 41,95 millió forintot ítélt meg nyolc pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat harmadik fordulójában. A televíziók közül sikeresen pályázott a Pomáz Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a sárvári Trió-TV-Dunántúl és a budapesti EWTN Bonum. A rádiók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a nyíregyházi Mustár Rádió, az érdi Sola Rádió, valamint a kisvárdai Friss FM.

 

A Médiatanács felkérte az NMHH-t, hogy dolgozza ki a Budapest 105,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét, a pályázati eljárás előkészítéseként. A grémium elvégezte a Szentes 104,3 MHz, a Keszthely 92,2 MHz, a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati felhívásaira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél hiánypótlásra szólította fel, míg utóbbi kettőnél pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t. 

 

Bejelentés alapján vizsgálta a testület a Pesti TV szolgáltatóját és 100 ezer forintos bírságot rótt ki rá, amiért a Pesti galerie című műsor egy februári adását és annak ismétlését 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett este 20 órától és kora délután sugározta. Bár az adás szerkesztői kísérletet tettek a műsorban elhangzó trágár beszéd elnémítására, azok a nézők számára mégis érthetőek, kivehetőek maradtak, ez pedig ellenkezik a kiskorúak védelmét előíró szabályokkal. 

 

A veszprémi 90,6 Rádió 1 szolgáltatójára tízezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb magyar zenét játszott januárban. Az Oxygen TV szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért az Oxygen Media Gazdasági Magazin egyik márciusi adásában egy cukrászda részletes bemutatásával a termékek megvételére sarkallhatta a nézőket.

 

A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

A testület elfogadott egy tájékoztató dokumentumot a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről is, amiből kiderül, hogy az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások – az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió – mind megkezdték a szükséges folyamatokat. Jellemzően egy-egy saját gyártású sorozat aktuális epizódját látták el audionarrációval.