A Sony valódi vezeték nélküli fejhallgatót mutatott be

forrás: Prím Online, 2021. június 10. 15:43

A Sony bemutatta az elismert 1000X széria legújabb vezeték nélküli modelljét, a WF-1000XM4 fejhallgatót, mely új szintre emeli a piacvezető zajszűrést és a hangminőséget. Kialakításuknak köszönhetően minden fülformába illeszkednek, így személyre szabott élményt kínálnak, és alkalmazkodnak a legkülönbözőbb helyzetekhez.

 

Tisztább hang, még kevesebb zaj

A WF-1000XM4 piacvezető zajszűrő technológiája még fejlettebbé vált az újonnan kialakított V1 integrált processzornak köszönhetően. A Sony által speciálisan kifejlesztett processzor még magasabb szintre emeli a Sony elismert QN1e chipjének zajszűrési teljesítményét. A chip és a Bluetooth "System on Chip" technológia az iparág legmagasabb szintű zajszűrését biztosítja, egyúttal kevesebbet fogyaszt, mint elődje.

 

A WF-1000XM4 a kiváló zajszűrés érdekében nagy teljesítményű, kettős zajszenzoros mikrofonokkal rendelkezik. A fülönként két– egy előre- és egy hátra irányított – mikrofon segítségével a környezeti zajok felderíthetők és elemezhetők, ami rendkívül pontos zajszűrést eredményez.

 

Az újonnan kialakított 6 mm-es meghajtóegység 20 százalékkal megnövelt mágneses térfogata a WF-1000XM4 zajszűrő képességeit is javítja. A megnövelt mágneses térfogat és a nagy tűrőképességű membrán jobb teljesítményt nyújt az alacsony frekvenciákon, és javítja a zajszűrést azáltal, hogy nagy pontosságú zajszűrő jelet generál az alacsony frekvenciatartományban.

 

Az újonnan kifejlesztett zajszigetelő fülpárnák kiváló illeszkedést biztosítanak a WF-1000XM4 fülhallgatóhoz. Az új fülpárnák egyedi poliuretán habanyagból készülnek, amely puha és rugalmas, egyúttal maximalizálja a fülpárna és a hallójárat közötti érintkezési felületet. Ezzel kiküszöböli a hézagokat a hangszigetelés és a zaj csökkentése érdekében, valamint javítja a fülkagylóhoz való tapadást a stabilabb illeszkedés érdekében.

 

A készülék a szeles napokon is teljesen magával ragadó élményt biztosít. Az automatikus szélzajcsökkentő üzemmód érzékeli, ha szeles az idő, és automatikusan elnyomja a szélzajt.

 

Kivételes hangminőség

A WF-1000XM4 a Sony által kifejlesztett és az iparágban elfogadott hangkódolási technológiának, az LDAC-nek köszönhetően támogatja a nagy felbontású vezeték nélküli hangzást. Az LDAC körülbelül háromszor több adatot továbbít (990 kilobájt/másodperces maximális átviteli sebesség mellett), mint a hagyományos Bluetooth audio, így a High-Resolution Audio tartalmak kivételes minőségben élvezhetők, a lehető legközelebb a közvetlen vezetékes kapcsolathoz. A speciálisan tervezett 6 mm-es meghajtóknak köszönhetően kis méretük ellenére dinamikus hangzást adnak vissza, a magas tűrőképességű membrán pedig gazdag basszustartományt reprodukál. A V1 integrált processzor szintén javítja a hangminőséget és csökkenti a torzítást, valamint lehetővé teszi az LDAC kodekfeldolgozást és a DSEE Extreme funkció használatát.

 

Az Edge-AI segítségével a DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) valós időben skálázza fel a tömörített digitális zenei fájlokat. Dinamikusan felismeri a hangszerelést, a zenei műfajokat és a dalok egyes elemeit, köztük az éneket és a közjátékokat, visszaállítja a tömörítés során elveszett magas tartományú hangzást a gazdagabb, teljesebb hallgatási élmény érdekében.

 

 

Még okosabb hallgatási élmény

Az innovatív Speak-to-Chat funkció széleskörű elismerésben részesült, amikor a felhasználók először találkoztak vele a WH-1000XM4 fejhallgatón. A funkció mostantól a WF-1000XM4 modell esetében is elérhető, és lehetővé teszi, hogy rövid beszélgetéseket folytassunk a fülhallgató eltávolítása nélkül. Amint a felhasználó elkezd beszélni, a Speak-to-Chat automatikusan megállítja a zenét, és beengedi a környezeti hangokat – praktikus olyan esetekben, amikor nem szeretnénk kivenni a fülhallgatót, vagy épp tele van a kezünk. Amint a beszélgetés véget ér, a zene automatikusan újraindul. A Speak-to-Chat felismeri a felhasználó hangját, és reagál rá. A funkció alapja a precíz hangfelvételkészítő technológia, amely négy mikrofont és érzékelőt ötvöz fejlett hangjelfeldolgozással.

 

A WF-1000XM4 modellen elérhető a Quick Attention funkció, így a felhasználónak elég az ujját a fülhallgató jobb oldalához érintenie, ha szeretne röviden belehallgatni valamibe, vagy meg szeretne szólalni. Ilyenkor a hangerő lecsökken, a környezeti hangok pedig hallhatóbbá válnak.

 

A WF-1000XM4 adaptív hangvezérlési funkciója érzékeli, hogy a felhasználó hol tartózkodik és mit csinál – például, ha utazik, sétál vagy várakozik –, majd az ideális hallgatási élmény érdekében módosítja a környezeti hangbeállításokat. Az adaptív hangszabályozás felismeri a gyakran látogatott helyeket, köztük a felhasználó irodáját, edzőtermét vagy a kedvenc kávézóját, és a hangzást a szituációhoz igazítja.

 

A készülék a zökkenőmentes élmény érdekében képes a lejátszás azonnali szüneteltetésre és újraindítására. A közelségérzékelőnek köszönhetően, amely észleli, hány fülhallgató van épp használatban, a fülhallgatót eltávolítását követően a zene leáll. A visszahelyezést követően a zene ismét elindul.

 

Élvezze a kiváló hangminőséget

A precíz hangrögzítő technológiának köszönhetően a WF-1000XM4 fejhallgatóval az érintésmentes hívások még jobbá váltak. A technológiát kombinálva a mikrofonokkal és a csontvezetéses érzékelővel, a WF-1000XM4 tisztán és pontosan veszi fel a hangot az érintésmentes hívásoknál. A nyalábformált mikrofonokat úgy kalibrálták, hogy kizárólag a felhasználó hangját érzékeljék. A továbbfejlesztett jel-zaj viszonynak köszönhetően minden szó érthető marad, még a legzajosabb környezetben is. Ezen felül az új csontvezetéses érzékelő csak a felhasználó hangjánál érzékeli a rezgéseket – nem regisztrálja a környezeti hangokat –, így még tisztább beszédhangot biztosít hívások közben. A zajszűrés javítja a WF-1000XM4 hívási élményét, mivel lehetővé teszi, hogy a hívott személy tisztábban legyen hallható, még zajos környezetben is.

 

 

Javított illeszkedés

A világ első fülhallgatójának (MDR-E252) 1982-es bemutatkozása óta a Sony már számos nemzetközi adatelemzést végzett a hallószervek formáival kapcsolatban. A WF-1000XM4 vezeték nélküli fülhallgató a több évtizedes kutatás eredménye, mely a fülüregbe illeszkedő formát egy új ergonomikus kialakítással ötvözi a stabil illeszkedés érdekében.

 

A Sony | Headphones Connect App segítségével mindenki megtalálhatja a fülének leginkább megfelelő fazont. Az alkalmazás a maximális hangminőség és a minimális külső zaj biztosítása érdekében néhány egyszerű mérés segítségével azonosítja a felhasználó számára ideális méretű zajszűrős fülbetétet, így a nagyszerű hangzás mellett a lehető legnagyobb kényelmet is biztosítja. 

 

A WF-1000XM4-et kisebbre és könnyebbre tervezték, kompromisszumok nélkül. A fülhallgató tíz százalékkal kisebb elődjénél, azonban a hangminőség és az akkumulátor élettartama nem csökkent. Könnyű súlyukból adódóan hosszabb napokon is teljesen megbízhatóak, ráadásul a töltőtok is 40%-kal kisebb. 

 

Hatékonyabb Bluetooth a megszakítás nélküli szórakozáshoz

A WF-1000XM4 tökéletes választás tévéműsorokhoz, filmekhez és egyéb tartalmakhoz. A fejlett vezeték nélküli kapcsolat pontosan szinkronizálja a képernyőn látottakat a fejhallgatón hallottakkal, így kevesebb késleltetéssel válik szórakoztatóbbá a nézői élmény.

 

A V1 integrált processzor által optimalizált átviteli algoritmus révén a kapcsolat stabilabb, és kevésbé hajlamos a hangugrásra, még olyan körülmények között is, ahol interferencia jelentkezik, így a WF-1000XM4 tisztább és kiegyensúlyozottabb Bluetooth kapcsolatot biztosít.

 

 

Lenyűgöző akkumulátor-élettartam és vezeték nélküli töltés

A WF-1000XM4 egész nap rendelkezésre áll. A fejhallgató teljes 8 órás használatot, a töltőtok pedig további 16 órát tesz lehetővé – ez összesen 24 órás élettartamot biztosít az útra. Sürgős esetben az 5 perces gyors töltés akár 60 percnyi hallgatási időt eredményez, a „Sony | Headphones Connect” alkalmazás pedig értesíti a felhasználót, amennyiben a töltöttségi szintje 30% alá csökken.

 

A WF-1000XM4 készülékhez nincs szükség kábelekre, a Qi technológia által biztosított egyszerű vezeték nélküli töltésnek köszönhetően. A fejhallgató és a töltőtok töltésére az akkumulátor megosztási funkcióval akár Qi technológiájú okostelefon is használható, köztük a legújabb Xperia modell is. 

 

Vízállóság

Az IPX4 vízállósági besorolásnak köszönhetően a vízcseppek és az izzadtság sem állítja meg a WF-1000XM4 felhasználóját a zenehallgatás közbeni mozgásban. Akár a buszhoz kell rohanni az esőben, vagy egy hangulatos irodában ülni, a fejhallgató kiváló társ lesz a mindennapokban.

 

Egyszerű párosítás és hangasszisztensek

Kéz nélküli használathoz csak ki kell mondani a "Hey Google" vagy "Alexa" hívószavakat a kívánt hangalapú asszisztens aktiválásához. Élvezze a szórakozást, tartsa a kapcsolatot barátaival, tájékozódjon, hallgasson zenét és értesítéseket, állítson be emlékeztetőket és még sok mást.

 

A WF-1000XM4 fejhallgató támogatja a Google rendkívül hasznos Fast Pair funkcióját. A WF-1000XM4 egyetlen érintéssel, gyorsan, erőfeszítés nélkül párosítható Bluetooth segítségével az Android-eszközökkel. A Google Fast Pair funkciója lehetővé teszi a fejhallgató számára az egyszerű helymeghatározást, és jelzi, hogy mikor maradt bekapcsolva az akkumulátor, és mennyi töltési időt igényel még. A fejhallgatón elérhető a Microsoft Swift Pair funkció is, amely megkönnyíti a csatlakoztatást a Windows 10-es eszközökhöz. 

 

A WF-1000XM4 intuitív érintésvezérlési beállításokkal rendelkezik a hallgatási élmény gyors és egyszerű szabályzása érdekében. Az érintésvezérlőkön keresztül aktiválható a zajszűrés, a környezeti hangzás, a Quick Attention üzemmód, de a léptetés, a szüneteltetés és a lejátszás funkciók is.

 

 

Környezetkímélő csomagolás

A társadalmi felelősség jegyében a WF-1000XM4 csomagolása műanyagmentes, alacsony toxicitású kialakítási szempontok, valamint újrahasznosítási filozófia mentén készült. A kisebb mértékű hulladéktermelés érdekében a papírcsomagolás 99 százaléka – a címkéket kivéve – kifejezetten a Sony számára kialakított újrahasznosított és fenntartható anyagokból készül. 

 

Mindent átható hangélmény

A WF-1000XM4-es fejhallgató használata a 360 Reality Audio technológiának köszönhetően magával ragadó hangélményt biztosít, Androiddal és iPhone-nal is kompatibilis, mindössze az erre kifejlesztett applikációt kell telepíteni az élmény maximalizálásához. A 360 Reality Audio funkciójának köszönhetően a zenehallgatást a felhasználók olyan magas szinten élvezhetik a zenehallgatást, mintha csak élőben hallgatnák kedvenc előadójukat. A WF-1000XM4 fejhallgatójának és a „Sony | Headphones Connect” applikációnak köszönhetően személyre szabott, egyedi élmény várja a felhasználót.

 

A dobozban 3 különböző méretű zajszigetelő fülbetét, valamint egy USB-C töltőkábel található.

 

Elérhetőség

A WF-1000XM4 fekete és ezüstszínben lesz elérhető 2021 júniusától.