A hamburgi Digital S-Bahn elnyerte a Német Mobilitási Díjat

forrás: Prím Online, 2021. június 14. 13:41

Idén a hamburgi Digital S-Bahn a Német Mobilitási Díj nyertese.  A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility Németország első teljesen automatizált vasútját helyezi üzembe. Hamburg városával együttműködve négy hamburgi S-Bahn vonat digitális vezérléssel fog utasforgalomban üzemelni az októberi ITS Kongresszus alatt. A 2018 óta fejlesztés alatt álló új technológia előnye: Több vonat közlekedhet a meglévő vasútvonalakon nagyobb megbízhatósággal és alacsonyabb energiafogyasztással.

Ronald Pofalla, a DB infrastruktúra vezérigazgatója: „Csak megbízható, célszerű és kényelmes vasúti szolgáltatások nyújtásával tudunk hozzájárulni a klímaváltozás enyhítéséhez. A hamburgi S-Bahn digitalizálásával pontosan ezt tesszük: Jobbá tesszük a vasúti utazást utasaink számára. Nagyon örülök, hogy ezt a projektet a Német Mobilitási Díjjal tüntették ki, és gratulálok a csapatnak a lenyűgöző elkötelezettségükhöz és innovatív szellemükhöz. Az új technológia újabb mérföldkövet jelent a németországi digitális vasút számára, és döntő lépésnek tekinthető a közlekedés terén bekövetkező korszakváltás felé."

 

Dr. Anjes Tjarks, Hamburg közlekedésért és mobilitási átmenetért felelős szenátora: „Hamburg aktívan támogatja a jövő vasúti közlekedését az innovatív technológiák bevezetésével a Digital S-Bahn kísérleti projektben. A technológia olyan megoldást kínál, amely lehetővé teszi a város S-Bahn hálózatának bővülését. Hosszú távon a teljes hamburgi S-Bahn rendszert szeretnénk ezzel a technológiával felszerelni. A szenátus már most 400 millió eurót fordít az új, digitális technológiával felszerelt vonatokra. Szívből gratulálok a csapatnak lenyűgöző munkájukhoz."

 

 

Michael Peter, a Siemens Mobility globális vezérigazgatója: „Nagy örömömre szolgál, hogy a hamburgi Digital S-Bahn nyerte el a Német Mobilitási Díjat. Azzal, hogy Hamburgban sikeres, automatizált tesztüzemet hajtottunk végre az Európai Vonatbefolyásoló Rendszerben (ATO az ETCS-en keresztül), rekordidő alatt fontos mérföldkövet értünk el a német vasúti közlekedés digitalizálásában. Az automatizált vasúti üzemeltetés jelentősen nagyobb járatsűrűséget biztosít és ezáltal nagyobb utaskapacitást tesz lehetővé, javítja a menetrendtervezés stabilitását, és a vezetési profilok optimalizálásával alacsonyabb energiafogyasztást biztosít. Ezzel a projekttel Hamburg úttörő szerepet vállal a digitalizált üzemeltetés terén a német közösségi közlekedésben és a vasúti távolsági közlekedésben."

 

A projekt a digitalizált vonatüzemet a hamburgi S-Bahn hálózat egy 23 kilométeres vonalán mutatja be. Az első próbaüzemek már sikeresen lezajlottak. Az automatizált rendszer a jövőbeli európai ATO szabványon alapul, amely az egész Európára kiterjedő Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel (ETCS) működik. A forgalmat a vasúti személyzet felügyeli. A projekt 60 millió eurós költségén Hamburg városa, a Siemens Mobility és a Deutsche Bahn osztozik.