Eltűntek a belépési korlátok a programozóképzésből

forrás: Prím Online, 2021. június 27. 10:24

Sem a távolság, sem az idő, sem az anyagiak nem jelenthetnek már akadályt annak, aki programozói szaktudást szerezne. Részben a covid miatti digitalizáció, részben pedig az újfajta támogatások, mint például a felnőttképzésben is elérhető diákhitel miatt lett sokak számára elérhető a karrierváltás. Mindezt a Codecool Programozóiskola tovább tetézi, óriási, akár 680 ezer forintos kedvezményt kínálva az állásgaranciával járó nappali full-stack programozóképzése árából.

A pandémia előtt a programozást tanulni vágyók Magyarországon szinte kizárólag a fővárosban találhattak maguknak olyan intenzív kurzust, amelyet elvégezve junior szoftverfejlesztőként helyezkedhettek el, habár a Codecoolnak Miskolcon is van oktatási központja.

 

A járvány komoly változást hozott ezen a téren: a tantermi képzéseket a Codecool is 1-2 nap leforgása alatt alakította át online rendszerben lebonyolíthatóra, eközben arra is figyelve, hogy a mentorokkal való közvetlen kapcsolattartás továbbra is biztosítva legyen. Rövid távú IT-specialista képzéseit pedig már eleve online rendszerben hirdette meg, így bárhonnan teljesíthetővé váltak ezek a kurzusok. Ezzel nem csak az utazást vagy az átmeneti költözést spórolhatják meg a tanulók, hanem a későbbi munkavállalási feltételeket is szokhatják. Ma már ugyanis a programozói állások jelentős részénél eleve opció a távmunka, számos nemzetközi fejlesztési projekt esetében pedig eleve fel sem merül más megközelítés.

 

 

További korlátozó tényező tűnt el azáltal, hogy a diákhitel immár a felnőttképzésben tanulók számára is elérhetővé vált. Ez a Codecool akkreditált, rövid távú képzéseire, a frontend fejlesztő és szoftvertesztelő képzésre is igényelhető, melyek online keretek között zajlanak. A szabad felhasználású hitel havi 150 ezer forinttal tudja segíteni a megélhetést az intenzív tanulás hónapjaiban, visszafizetéskor pedig csak 1,99 százalékot számít fel a folyósító állami intézmény. Van továbbá kamatmentes diákhitel is, mely kizárólag a tandíj fedezésére szolgál, legfeljebb 500 ezer forint keretösszegig.

 

A Codecool azonban ennél is tovább megy: átlagosan 25 százalékkal olcsóbban kínálja nappali full-stack képzéseit azok számára, akik a nyár folyamán kezdik el tanulmányaikat vagy szerződnek a Codecoollal. Ez azt jelenti, hogy a kurzus választott időtartamától és az állásgaranciával kapcsolatos igénytől függően 430-tól 900 ezer forintig terjedően válik olcsóbbá a képzés. A kedvezményes ajánlatot Budapesten a nappali full-stack programozó képzést 2021. augusztus 31-ig elkezdő, Miskolcon pedig a 2021. augusztus 31-ig szerződést kötő diákok vehetik igénybe. 

 

A digitális transzformációra felkészített munkaerő hiánya továbbra is növekedési korlátot jelent egész Európában. A legfrissebb adatok szerint csak az Unióban 820 ezer IT-szakember hiányzik míg Magyarországon az elkövetkező két évben 44 ezer, programozói készséggel rendelkező munkavállalót tudnának felvenni a vállalatok. A megkérdezett cégvezetők háromnegyede a top 3 probléma egyikeként említi a szakképzett munkaerő hiányát. „Úgy látjuk, hogy az űr nem szűkül, nem tud a képzési piac olyan ütemben embert juttatni a cégeknek, amilyenre szükség lenne. A mobilitási korlátok leomlása, az elérhető finanszírozási támogatások és az általunk meghirdetett kedvezmények bizonyára újabb lökést adhatnak a jelentkezőknek” – mondja Boda József, a Codecool ügyvezetője.