Aláírta első fenntarthatósághoz kötött hitelszerződését a Raben Group

forrás: Prím Online, 2021. július 18. 12:43

Aláírta első, fenntarthatósághoz kötött hitelszerződését (SLL) a Raben Group. A 225 millió euró értékű, ötéves futamidejű ügyletben – amely egyben az első ilyen jellegű klubhitel-megállapodások egyike az európai logisztikai ágazatban – 7 bank vesz részt.

A tranzakcióban hét pénzintézet vállalt szerepet. A BNP Paribas Bank Polska S.A. fenntarthatósági koordinátorként, az ING Bank Śląski S.A. ügynökként, míg a Coöperatieve Rabobank U.A. dokumentációs koordinátorként működik közre. A megállapodásban érintett további bankok a Commerzbank AG, az Mbank S.A., a Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. és az UniCredit Bank AG.

 

A zöldhitel (sustainability-linked loan – SLL) kamata a vállalat öt fő teljesítménymutató (KPI) szerinti eredményeitől függ, amely mutatók a közúti szállítási, valamint a logisztikai szektorra vonatkozó környezeti, társadalmi és irányítási (Environmental, Social and Governance – ESG) kérdéseket ölelik fel, és innovatív módon ötvözik a belső teljesítménymutatókat egy külső fél által végzett ESG értékeléssel.

 

A Raben öt teljesítménymutatójának kombinációja átfogó módon kezeli a cég tevékenységével kapcsolatos tárgyilagos ESG kérdéseket, többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának számítását, a nemek sokféleségét és a vállalatirányítási gyakorlatokat. Az SLL ügylet ezért az európai közúti szállítási és logisztikai ágazat, valamint a lengyel pénzügyi piac számára egyaránt mérföldkőnek számít.

 

 

Az SLL fő teljesítménymutatója a Raben Group ECO2WAY 2025 célrendszerének részét képezi, a vállalat 2020-as fenntarthatósági jelentésében meghatározottak szerint:

 

„A fenntarthatóság évek óta a működésünk szerves részét képezi, és a mostani ügylet is igazolja az ezirányú törekvéseinket és elkötelezettségünket. Ez egyben a folyamatos jövőbeli fejlesztéseket tekintve is hatalmas kötelezettségvállalás. Azonban örömmel állunk e kihívás elé, mivel hisszük, hogy a Raben Groupot nagyon jelentős hajtóerő viszi a fenntarthatóság felé” – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója. Hozzátette: „A mai megállapodás bizonyítja, hogy egyéb szektorok, például a bankok is a jövő gazdasági és üzleti élete szempontjából kulcsfontosságúnak ítélik a felelős üzleti magatartást. Örömünkre szolgál, hogy közös erővel dolgozhatunk azon, hogy fenntartható megoldásokat nyújthassunk a jövő nemzedékeinek. Meggyőződésem, hogy mind a piac, mind a téma iránti tudatosság sokat fejlődik majd a következő 3–5 évben, és az ügyfelek előnyben fogják részesíteni a fenntarthatóságot szívükön viselő vállalatokat.”

 

„Ez a lengyel szállítmányozási és logisztikai piacon megvalósított konzorciális SLL megállapodás jól mutatja, hogy a BNP Paribas Bank Polska hogyan tudja kamatoztatni tanácsadói képességét egy olyan vezető iparági szereplő, mint a Raben Group első ESG-teljesítményhez kötött finanszírozásának támogatása érdekében. A dekarbonizáció, a társadalmi hatások és az irányítási célkitűzések stratégiai fontosságúvá válásával a vállalatoknak egyre inkább a fenntartható finanszírozási megoldások felé kell fordulniuk a nettó zéró kibocsátást célzó ambícióik teljesülése érdekében” – mondta André Boulanger, a BNP Paribas Bank Polska Igazgatóságának vállalati és intézményi, valamint kkv és nagyvállalati banki tevékenységért felelős alelnöke.