Itt az ABB „Kőbe zárt zene” építészeti sorozatának harmadik része

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 23. 09:58

Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című gondolatébresztő építészeti videósorozata innovatív épületeket és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A sorozat következő része Észtországba kalauzol, ahol meglátogatjuk „Kövér Margó”-t, Tallinn egykori ágyútornyát, mai funkciójában az Észt Tengerészeti Múzeumot. A projektről készült videó magyar felirattal az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=x-FXkIVJpfw

A sorozat harmadik része annak az épületnek a megújulását veszi szemügyre, amely az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Tallinn hajdani városfalának a 16. század elején épült egykori ágyútornyáról van szó, melyet Kövér Margónak is becéznek. 1935 óta az épület az Észt Tengerészeti Múzeumnak ad otthont, amely a hajózás, a hajóépítés és a tengeri halászat észtországi történetét és eszközeit mutatja be. 

 

 

2015-ben egyedülálló középkori teherhajóroncs – egy ún. kogge – került felszínre. Lázas munka indult: milyen újszerű építészeti megoldással lehetne a hajót bemutatni a nagyközönségnek? 

 

Végül egy helyi építész iroda, a KOKO Architects nyerte el a projektért folyó versenyt. Az iroda alapítói – Andrus Kõresaar és Raivo Kotov – sajátos érzékenységgel végzett felújításaikról váltak ismertté, melyek bensőséges módon ötvöznek régit és újat. Andrus Kõresaar elmondta, hogy milyen kihívásokat tartogatott a régi hajóroncs bemutatóhelyének kialakítása. Elsősorban arra törekedtek, hogy a hajó az őt megillető térbe kerüljön, mely nem üt el a helyi épített környezet történelmi jellegétől.

 

 

Hogyan lehetett ezt megvalósítani? Le kellett menni a föld alá! Ez a döntés több váratlan fejleménnyel szolgált az építkezés során. A földmunkák egy középkori vízgyűjtő csatornát, egy kövezett utcát és egy átjárót tártak fel, mely átvezetett a városfalon. Ezek a leletek végül mind beépültek a múzeum épületébe. 

 

Különösen impozáns a kogge hajót befogadó csarnok háromszögekből kialakított mennyezete, mely leegyszerűsített formában a tenger hullámainak érzetét kelti. Funkciója, hogy megvédje a hajót a nap káros sugaraitól, miközben a látogatók belülről csillagos eget látnak maguk felett. 

 

Mindezt úgy kellett megvalósítani, hogy a múzeum – a középkorba visszanyúló története ellenére – a modern kor minden követelményének megfeleljen. A világítást, a hőmérsékletet, a páratartalmat stb. szabályozó épületvezérlő funkciók a stabil beltéri klíma fenntartásával és energiatakarékos megoldásokkal szolgálják a műemlékegyüttes megőrzését. 

 

 

Az ABB i-bus KNX rendszere érzékelők segítségével, napszakok szerint biztosítja a Tengerészeti Múzeum automatizált belső és külső világítását, amely még inkább kiemeli a tallinni Óváros ékkövének ragyogását. 

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetők meg, illetve magyar felirattal az ABB Magyarország YouTube csatornáján