Ipari technológia a fogászatban?

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:07

A XXI. századi technológia nem kerülte el a fogászatokat sem. A komolyabb fogklinikák a modern tudomány adta vívmányokat használnak. Az egyik legfontosabb irány a CAD/CAM technológia, amelyet ipari gyártások során is alkalmaznak.

 

A forradalmi módszert jelző betűszó jelentése: „számítógép által tervezett és számítógép által elkészített” (computer-aided design, computer-aided manufacturing). Az emberi tényezőt redukáló, számítógépes segítséget felhasználó folyamatról van szó.

 

A fogászat esetében ez a folyamat úgy zajlik, hogy a fogtechnikus egy háromdimenziós szkenner és egy szoftver segítségével létrehozza a páciens fogsorának háromdimenziós modelljét. Ezt követően a szoftver segítségével elkészíti a kívánt műfog digitális változatát, így alkotva meg a kívánt fogpótlást.

 

Mire jó ez a technológiai módszer?

 

Kisebb-közepes méretű fogtöméseket ugyan a legjobb minőségű anyagokból készítik, de a nagyobb fogtömések esetében, a kedvezőtlen fizikai-kémiai folyamatok megelőzése miatt már ilyen módszert alkalmaznak. Úgynevezett CEREC kerámia inlay-t vagy magyarul betétet készítenek. A páciens beül a fogorvosi székbe, ahol a kifúrt fog üregét, vagy “maradékát” a fogorvos beszkenneli, és megtervezi egy számítógépen a hiányzó fogdarabot vagy betétet. Ezután egy fogtechnikai robottal kimaratja, kifaragtatja azt.

 

A Halász Klinikán készített kerámiabetétek teljesen ellenállnak a kopásnak, semleges, szövetbarát anyagok. A hagyományos, nagyobb fogtömések kezdetben zsugorodhatnak, majd elöregedve lassan, folyamatosan megfogyatkozhatnak. Ez a folyamat résképződéshez vezet, ami a fogszuvasodást keltő baktériumok melegágya. Ugyanis előszeretettel tapadnak meg, bújnak el ezekben az apró résekben. 

 

Egy másik probléma a hagyományos fogtömések esetében az allergizálás. A kerámiabetétes megoldás ennek a kivédésre is kiváló. 

 

A CEREC fémmentes kerámiabetéteket – a CAD/CAM technológiát alkalmazva – két óra alatt el lehet készíteni. Korábban több napot is várni kellett, mire elkészült a megfelelő fogpótlás, sok kellemetlenséget okozva ezzel a pácienseknek: fogatlanság, lecsiszolt, érzékeny fogak, többszöri utazás a fogorvoshoz, stb. Sőt mi több, ezek a kerámiabetétek sokkal tartósabbnak bizonyulnak, mint a legkiválóbbnak tekintett arany fogpótlás.

 

A CEREC betétek illeszkedése

 

A páciens fogairól betáplált paraméterek alapján az egész tervezési folyamatot támogatja a CAD/CAM technológia. Még arra is ügyel, hogy a megtervezett fogmű a megfelelő harapási tulajdonságokkal rendelkezzen. Az elkészült háromdimenziós tervet a fogtechnikus egy CNC-marógép segítségével munkálja meg. A számítógép olyannyira pontos, hogy a végeredmény néhány mikron pontosságú lesz, szemben a hagyományos fogművek 70-80 mikron pontos végeredményeivel. A megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett ennek a fogpótlásnak minimális esélye van a másodlagos szuvasodás kialakulásában. 

 

A Halász Klinikán 2006 óta kizárólag CAD/CAM technológiával készülnek a koronák, hidak. Ezek tartósabbak, szebbek, gond mentesebbek. 

 

És implantáció is történhet CAD-CAM technológiával. Az a navigált fogbeültetés...de az már egy másik történet.

 

Ha te is szeretnéd kihasználni a XXI. század adta forradalmi újdonságokat, keresd fel a Halász Klinikát, ahol haladnak a korral!