Lazac, a vízi “superfood” - Miért érdemes fogyasztani?

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 1. 09:55

A magyarok a világ többi országához viszonyítva igen kevés halat esznek, a legtöbben csak nyáron a Balaton-parti büfékben vagy a karácsonyi menü részeként találkoznak vele. Pedig egyes halfajok - például a lazac - roppant egészségesek és érdemes lenne őket hetente több alkalommal is fogyasztani.

 

Mit kell tudni a lazacról?

 

A lazac egy olyan különleges halfajta, melynek példányai édesvizű folyókban születnek ugyan, de életük jelentősebb részét sós vízben (tengerekben, óceánokban) töltik. Csak az ívási időszakban térnek vissza az édesvízbe, és ilyenkor igen nagy távolságokat is megtesznek. 

 

A lazacot az emberiség nagyjából azóta fogyasztja, mióta az egyéb halfajokat is; napjainkban pedig egyre népszerűbb az egészséges életmód követőinek körében, ugyanis nagyszerű fehérjeforrás, teli van értékes omega 3 és 6 zsírokkal, ráadásul a kalóriatartalma is alacsony, így a diétás étrendbe is könnyedén beilleszthető. 

 

Manapság a fogyasztásra szánt lazacok nagy részét már nem halászattal szerzik be, hanem halfarmokon nevelik. A tenyésztett lazacok viszont mesterséges táplálékon élnek, ami az ízüket és tápanyagtartalmukat is befolyásolhatja. 

 

 

Miért válasszuk a ketalazacot?

 

A ketalazac egy olyan lazacfajta, amely főképp a Jeges-tengerben és a Csendes-Óceán északi partjainak közelében él. Pikkelyei jellegzetes zöldes-kékes színben játszanak, egy kifejlett példány pedig nagyjából 50-90 cm hosszú és 6 kilogrammot nyom. 

 

A lazacoknak ezen fajának étrendjében kevesebb rák és vörös kirill szerepel, így a húsa sem olyan élénk színű, inkább rózsaszínes árnyalatú. A legnagyobb előnye viszont az, hogy a húsa soványabb, jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a vörös rokona, viszont legalább ugyanannyi kiváló minőségű fehérjét. 

 

Ennek köszönhetően fogyókúrázók és sportolók is bátran fogyaszthatják, hiszen segít az izmoknak a regenerációban, támogatja az immunrendszert, a szív-és érrendszert, emellett alacsony a kalóriatartalma és alig van benne szénhidrát. 

 

Az Interfood étlapján szereplő lazacos fogások is egytől-egyig ketalazac felhasználásával készültek, hogy ne csak finom, hanem egészséges halételeket kínáljanak megrendelőiknek. 

 

Mi mindent készíthetünk lazacból?

 

A lazac egy roppant sokoldalúan felhasználható alapanyag, rengetegféle ízletes fogás készíthető belőle. Az üzletekben általában filézve árulják, kisebb-nagyobb darabokban. Létezik nyers és füstölt változata is, mindegyikből számos finomság készíthető. Csak néhány ötlet a teljesség igénye nélkül: