A tudatos internethasználat 4 alappillére

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:59

Az online tér végtelen lehetőségek tárházát nyitja meg, teret ad az informálódáshoz, szórakozáshoz, tanuláshoz, munkához és így tovább. Ez a határtalan információhalmaz azonban veszélyeket is rejt magában, amiket nagyrészt ki lehet küszöbölni az alábbiakkal.

Csak megbízható weboldalakat keress fel!

 

Az interneten rengeteg hasznos, ugyanakkor legalább ennyi hamis és téves információ kering. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak egy kicsit elferdítik a valóságot, de olyanok is, amik abszolút hiteltelen, légből kapott dolgokat állítanak be valós tényként. Ezek közt sajnos roppant nehéz eligazodni, így az a legjobb, ha szkeptikus vagy mindennel kapcsolatban amit nézel vagy olvasol.

 

Egy-egy hírnek nézz utána több forrásból is, mielőtt maradéktalanul elhinnéd, és kerüld a már látszólag is kamucikkekkel operáló, kattintásvadász címekkel rendelkező weboldalakat. 

 

 

Mindent a megfelelő helyen keress!

 

Egy egyszerű példa: ha például parfümöt szeretnél vásárolni, akkor nem egy barkácsüzletet keresel fel ugye? Nos, ezt tematikát kövesd böngészés közben is. Ha rákeresel valamire, akkor nézd meg, hogy a találatokat kiadó oldalak között melyiknek mi a fő profilja. Így nemcsak könnyebben találod meg a szükséges információkat, hanem sokkal hitelesebb forrásokból is tájékozódhatsz.

 

Ha például célzottan a hazai rádióadók műsorrendje érdekel, akkor az össze-vissza kattintgatás helyett keresd fel kapásból a MyOnlineRadio weboldalát, ahol élőben hallgathatsz közel 100 rádiócsatornát, illetve egy hétre előre megtekintheted a rádióműsorokat, hasznos tudnivalókkal kiegészítve. Így biztosan nem maradsz le kedvenc zenés vagy beszélgetős programodról egy tévesen közölt információ miatt. 

 

Tartsd szem előtt a biztonságot!

 

Manapság az internetes átverések fénykorát éljük, ráadásul a hackerek és a csalók is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Mindig nagyon alaposan nézd meg, hogy milyen oldalakon adsz meg személyes adatokat, például lakcímet, személyiigazolvány-számot, vagy TAJ azonosítót! 

 

A vásárlásnál is légy óvatos, kizárólag a megbízható felületeken add meg a bankkártyád adatait, és jegyezd meg, hogy a PIN-kódot sosem kell beírni online fizetéshez! Ha ilyesmit kérnek, az biztosan átverés. Hogyha sokat vásárolsz az interneten keresztül, érdemes lehet egy virtuális webkártyát csináltatni, és ezt mindig csak akkora összeggel feltölteni, amennyire épp szükség van. 

 

Ne engedd, hogy függővé tegyenek a közösségi oldalak!

 

A közösségi média roppant alattomosan hálózza be a mindennapjaidat: az oldalakat böngészve mindig “véletlenül” pont olyan tartalmakat dob ki, amikre jó eséllyel rákattintasz. 

 

Ha pedig épp nincs a kezedben az okostelefonod, akkor állandóan érkeznek az értesítések, amiket persze azonnal meg kell nézned, így könnyen azon kaphatod magad, hogy naponta több órát is elpazarolsz az idődből a céltalan görgetésre. 

 

Ez ellen a legjobb módszer, ha tudatosan csökkented az online jelenlétet és beállítod a mobilodon, hogy napi 1 órára korlátozza a közösségi oldalak elérését.