Megnyílt a SZTAKI-ban Ottonie von Roeder kiállítása

forrás: Prím Online, 2021. október 4. 15:42

2021. szeptember 30. és október 29. között látogatható Ottonie von Roeder német művész kiállítása a SZTAKI-ban. Az ingyenes tárlatot regisztrációt követően, időpontegyeztetéssel lehet megnézni. A látogatóktól a bejáratnál védettségi igazolványt kér az intézet, amelynek területén kötelező a maszkviselés.

A kiállítás zártkörű megnyitóünnepségét 2021. szeptember 29-én, délután három órakor tartották a SZTAKI-ban. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője, valamint Dr. Evelin Hust, a budapesti Goethe Intézet igazgatója. Váncza József kiemelte, hogy a művészet és a tudomány korábban is találkozott már a SZTAKI-ban, ennek mentén pedig szívesen mondott igent a Goethe Intézet AI-Residency programjára, aminek kertében Ottonie von Roeder egy teljes hónapot töltött az intézetben. A művésznő törekvései jól illettek a SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium programjába is, aminek egy fontos eleme ezen új technológiák társadalmi kérdéseinek vizsgálata.

 

 

Evelin Hust kiemelte: ezt a projektet egy olyan korszakban indította útjára a két intézet, amikor a személyes kapcsolattartás szinte teljesen megoldhatatlan volt, Váncza Józseffel is csak a megnyitón találkozott először. Hozzátette: elsőre sokan nem értik, hogy a Goethe Intézet miért foglalkozik mesterséges intelligenciával, a szervezet azonban mindenképpen reagálni szeretne a fejlődés társadalmi hatásaira.

 

 

A két beszédet Ottonie von Roeder és Horváth Dániel, a projekt szakmai vezetőjének közös prezentációja követte, amiben bemutatták az egyhónapos munka eredményét.

 

 

 Az installáció művészeti koncepciója szerint egy robotkar egy másik robotkart épít, ami – miután megtanulta, hogyan kell viselkednie egy robotkarnak – újabb robotkart rak össze. A folyamatot összesen négy robotkar prezentálja, a munkából pedig valódi mesterséges intelligencia is kiveszi részét: a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kutatói (Abai Kristóf és Beregi Richárd fejlesztőmérnökök, illetve közreműködőként Bocsi Kristóf, Csempesz János, Hajós Mátyás és Kemény Zsolt) gépi látással tanították meg a folyamatban résztvevő első robotkart a második gép összeszerelésére.

 

 

A kiállításon a főinstalláción túl Ottonie von Roeder korábbi munkái is szerepelnek, többek közt a Post-Labouratory című projekt, aminek lényege, hogy a résztvevők a saját munkájuk automatizálása után új életet kezdhetnek.

 

 

A Robotiskola and Friends október 29-ig látogatható a SZTAKI-ban (1111 Budapest, Kende u. 13-17.). A látogatás egyeztetés és időpontfoglalás függvénye, amit a contact(kukac)sztaki(pont)hu e-mailcímen lehet kérni.

 

 

Fotók: Sebestyén László // SZTAKI