Ingyen tölthető az elektromos autó otthon is

forrás: Prím Online, 2021. október 13. 15:57

Az elektromos autók töltése az egyik legnagyobb kérdés, ami felmerül ezen járművek esetében. Mennyit tudok menni egy töltéssel? Hol találok töltőállomást? Mennyit bírja az akku?

Jó hírrel szolgálhatunk, hiszen az elektromos autókat nemcsak különleges töltőállomásokon lehet feltölteni, hanem akár otthon is egyszerűen biztosítani lehet az áramellátásukat.

 

 

Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése?

 

A töltőállomások aktuális árától függ, hogy ott mennyibe kerül az elektromos autó töltése. De ha otthon szeretnénk ezt megoldani, akkor egészen más a helyzet. Ha napelemes rendszerrel kombináljuk az otthoni töltőrendszert, akkor akár ingyen is feltölthetjük az elektromos autót.

 

Ezért érdemes kissé túlméretezni a napelem rendszert még a telepítést megelőzően. Elérkezhet az az idő, amikor elektromos autót szeretnénk vásárolni, és annak töltését otthon akarjuk megoldani. A Noark okostöltők az otthoni hálózatra csatlakoztatható univerzális jellegű eszközök, amellyel könnyen feltölthetjük elektromos autónkat. Ezeket a Solarzone weboldalán is megtalálod, minden szükséges technikai paraméterrel együtt.

 

A Type 1 vagy Type 2 csatlakozónak köszönhetően akár a vendégeink elektromos autóját is csatlakoztathatjuk. Ez egy óriási előny, hiszen a nyilvános töltőállomások részleges hiánya nem szab határt az elektromos autók töltésének. A háztartási elektromos EV töltők hasznosak, hiszen akármikor feltölthetjük a járművünket… akár ingyen is. De van egy további előny, amiről a továbbiakban fogunk említést tenni.

 

A napelemes rendszer megtérülése

 

Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi áram megy veszendőbe a túltermelés és a hálózati veszteségek miatt, akkor egy elektromos autó egyenesen áldás is lehet az energiahatékonyság szempontjából. Amit a napelem rendszer nappal megtermel, azt este és éjjel a gépjárműbe tudja áttölteni. Ennek köszönhetően nem vész el az energia, és így rövidebb lesz a napelem megtérülése is.

 

Ha az otthoni energiatároló berendezés kapacitása nem megfelelő, akkor végső esetben akár az elektromos autó akkumulátorait is használhatjuk az otthonunk üzemeltetésére. Egy átlagos elektromos autó 80 kWh teljesítményű. Ez az árammennyiség bőven fedezi egy átlagos otthon áramszükségletét. 

 

Akár huzamosabb termeléskiesés: borús idő, hálózati probléma stb. esetén is megoldás lehet a biztonságunk megőrzésére.

 

Elektromos autók töltése okosan

 

Ha magaddal viszed a hordozható autótöltő kábelt, akkor akár munka közben is töltheted az autót. Nincs szükség különleges átalakítókra, hiszen a hazajutáshoz szükséges energiamennyiség még a legegyszerűbb rendszerek segítségével is 6-7 óra alatt eljut az akkumulátorokba.

 

Ha nem mersz hosszabb útra indulni, mert félsz, hogy nem tart ki az akkumulátor, akkor érdemes úgy tervezni az útvonalat, hogy érints egy töltőállomást. Az időt is érdemes belekalkulálni. Élvezd ki a negyedórás kávészünetet, miközben a villámtöltő helyetted is dolgozik a töltőállomáson.