1,2 milliárd forint jogdíjat fizet az EJI

forrás: Prím Online, 2021. október 21. 09:47

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 1,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint 75 ezer magyar és külföldi előadóművésznek. A most lezárt audiovizuális nagyfelosztás eredményeként a legmagasabb jogdíj tizenegymillió forint, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttesen 71 millió forintot kap műsoraik 2020-as felhasználása után.

 

Televíziós ismétlések: szinte kizárólag magyar előadóknak fizetnek ki közel 600 millió forintot

A jogdíjak 6676 különböző, tavaly ismételt műsor adatai alapján kerültek felosztásra. Az említett műsorok összesen 520 ezer percen keresztül, vagyis épp egy éven át voltak láthatóak a televízió képernyőkön.

 

A tárgyévben a jogdíjfelosztás eredményeként 65 előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot, és további közel 1000 előadó kapott 100 000 forintnál is magasabb jogdíjat. A legmagasabb jogdíj meghaladja a 10,5 millió forintot. A jogdíjban részesülő előadók több mint 90 százaléka magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezik. 

 

650 millió forint jogdíj a televízióban sugárzott filmek és szinkronok után

Az EJI több mint négymillió percnyi film-adatot dolgozott fel, amelynek eredményeként több mint ezerhatszáz olyan előadóművész is részesült a jogdíjból, akik a filmek magyar nyelvű szinkronos változatának létrehozásában közreműködtek. A felosztás eredményeként harminc előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot, további hatszáz színész jogdíja pedig a 100 000 forintot.