Megvannak a válaszok a leggyakoribb állásinterjú-kérdésekre

forrás: Prím Online, 2021. október 22. 11:21

A doksi.net csapata a közelmúltban zárta le kutatásait azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus gazdasági hatásai hogyan változtatták meg az online álláspiacot. Meglepő eredmény, hogy egyre inkább elvárás a távoli munkavégzés legalább időszakos engedélyezése, illetve a Vállalat által biztosított IT-eszközök- és szolgáltatások színvonala. Az elemzés során fény derült arra is, hogy melyek a munkavállalók legújabb elképzelései a leendő munkahelyükkel szemben, illetve miért váltanának munkahelyet.

A kutatási eredményeket bemutató tanulmány kiterjed az álláskeresés leghatékonyabb új formáira (mint Facebook-csoportok, LinkedIn, Keresőmotorok), a hagyományos állásportálok bemutatása mellett. Természetesen nem meglepő, hogy napjainkban is ismerősi ajánláson keresztül lehet a leggyorsabban állást találni (33%) és csak ezután jön a hirdetés útján (27%) talált munkahely.

 

 

A kép forrása: https://rb.gy/tuvjd0

 

Az elemzés bemutatja a valóban frappáns önéletrajz készítésének trükkjeit, tekintve, hogy a legtöbb önéletrajz rengeteg felesleges információt tartalmaz. Ne feledjük, hogy a jó CV készítéséhez nemcsak a saját múltunkat, de a piaci igényeket és az első körben bíráló HR-esek gondolkodásmódjával, hátterével is tisztában kell lennünk.

 

Végül az interjúra való felkészülés érdekében számos tesztkérdésre kell tudnunk rövid időn belül értelmes választ adni, amelyek körültekintő és hiteles tolmácsolásához rengeteg felkészülésre van szükség a jelölt részéről. 

 

Néhány ezek közül:

 

Fontos! Sok esetben találkozhatunk hamis álláshirdetésekkel, amelyeket valósnak látszó interjú is követ. Jó esetben ez csupán azt a célt szolgálja, hogy egy már kinézett jelölt „elhelyezését” jogszerűen alátámasszák („nem volt jobb jelölt, pedig meghallgattunk párat”). Rossz esetben azonban adatgyűjtési célt szolgál, például a konkurenciáról, előző cégünkről. Ne feledjük, hogy a munkaszerződéseinkben milyen titoktartási nyilatkozatokat is tettünk!