Okostelefon trendek szülőknek

forrás: Prím Online, 2021. november 2. 12:32

Bizonyára minden szülőt foglalkoztat, hogy mit is csinálnak a gyerekek mostanában az okostelefonjaikon. A válasz egyszerű: mindent. A legtöbben az iskolába is magukkal viszik az okostelefonjaikat, hogy a barátaikkal együtt kipróbálják a legújabb közösségi média kihívásokat vagy az aktuális Instagram trendeket.

Az okostelefonok által nyújtott lehetőségek azonban könnyen elvonhatják a figyelmüket a tanulásról, és nem feledkezhetünk meg az internet veszélyeiről sem, a zaklatástól az átveréseken át az online ragadozókig. 

 

A biztonsági megoldásokat fejlesztő ESET szakértői összegyűjtötték, melyek éppen a legnépszerűbb online tevékenységek a gyerekek körében - és hogy szülőként milyen kockázatokra figyeljünk. 

 

 

1. Milyen közösségi felületeket használnak?

A mai fiatalok a közösségi média platformokat és a hozzájuk tartozó alkalmazásokat, az Instagramot, a TikTokot és a YouTube-ot használják. Az első két app népszerűsége abból ered, hogy a gyerekek különösen élvezik, ha az ismerőseikkel, barátaikkal és követőikkel megoszthatják fotóikat és rövid videóikat.

 

A YouTube-ot tekintve nagyobb a valószínűsége, hogy a kedvenc youtubereik tartalmait vagy vírusként terjedő videókat néznek és utánoznak. Ennek ellenére itt is lehetőségük van arra, hogy saját videókat tegyenek közzé, vagy élő bejelentkezést indítsanak. 

 

Néhány fontos információ, amit szülőként jó tudni a legnépszerűbb közösségi média platformokkal kapcsolatosan:

 

 

 

2. Kikkel beszélgetnek? 

A legtöbb, gyerekek által is használt közösségi média felület rendelkezik DM (direct message = közvetlen üzenet) funkcióval. A felülettől és a fiók biztonsági beállításaitól függően pedig kéretlen üzenetek is előfordulhatnak a bejövő levelek között.

 

3. Mivel játszanak?

Képzeljük el a következő szituációt: a gyerekünk hirtelen feláll és elkezd furcsa táncmozdulatokat végezni a kezével és a csípőjével – „ez a Floss Emote a Fortnite-ból”, teszi hozzá később. A Fortnite az egyike a gyerekek körében népszerű játékoknak, a Minecraft, az Animal Crossing és a Pokemon Go mellett.

 

A telefonos játékokkal kapcsolatban a szülők leginkább amiatt aggódnak, hogy a gyerekek túl sok időt töltenek velük – ez az alkalmazások addiktív, még több játékra buzdító természetéből (pontgyűjtés, kihívások stb.) fakadóan egy valós aggodalom. Azonban érdemes szem előtt tartanunk az alábbiakat is:

 

A digitális világban se engedjük el a kezüket 

Volt idő, amikor a gyerekek aprópénzzel a zsebükben jártak - most internettel rendelkező, apró számítógépeket hordanak magukkal. Pillanatok alatt lőhetnek egy fotót, felvehetnek egy videót és bármit megoszthatnak maguk körül, nem számolva az ebből adódó veszélyekkel és következményekkel. 

 

Manapság az okostelefon már alapnak számít a tizenévesek körében, ezt a helyzetet kezelni kell, nem pedig tiltani. A legjobb védelmet a tudatosság mellett a folyamatos kommunikáció jelenti a gyerekekkel és a tanárokkal egyaránt. 

 

A szülők ma már olyan biztonsági szoftverek segítségére is számíthatnak, amelyek nagyobb fokú rálátást biztosítanak a gyerekek online tevékenységeire, amikor nem lehetnek személyesen mellettük. 

 

Az ESET családi oldalán további érdekes és informatív tartalmakat találunk online biztonság témakörben, amely az egész család számára hasznos olvasmány lehet: https://www.eset.com/hu/ovd-gyermeked-a-neten/