Burkolt tévéreklámok miatt figyelmeztetett a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2021. november 4. 18:07

Burkolt építőipari reklámok miatt figyelmeztetett két körzeti televíziót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, egy harmadik ellen pedig eljárást indított. A grémium több rádiós frekvenciapályázattal kapcsolatban hozott döntéseket, például nyertest hirdetett két vidéki rádiós pályázaton. 

A Kölcsey TV és a Somogy TV szolgáltatóit burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért az ÉPI-TECH Magazin egy-egy augusztusi adásában a műsorban bemutatott építőipari vállalkozásokról olyan többletinformációkat tett közzé, melyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést. Emellett a magazinműsor egy szeptemberi adása és annak ismétlései kapcsán a termékmegjelenítési szabályok vélhető megsértése miatt is eljárást indít a testület a Hegyvidék Televízió szolgáltatója ellen. 

 

Bejelentés alapján sajtóterméket is vizsgált a grémium, amelynél nem indít eljárást. A Hirado.hu „Káosz, szenny, dugók – Küldjön fotót a lepusztuló Budapestről!” és az „Ellepték a drogosok és a hajléktalanok a buszmegállókat – Küldjön Ön is fotót a lepusztuló Budapestről!” című szeptemberi cikkeivel kapcsolatban nem merült fel jogsértés: az írások a fővárosi közterületeken tapasztalható állapotokat mutatták be, a megjelent fotók illusztrációként szolgáltak, az ott látható személyek nem voltak azonosíthatók.  

 

A tanács nyertest hirdetett a Dunaföldvár 104,1 MHz és a Kalocsa 94,5 MHz helyi frekvencia pályázatain: mindkét esetben a nyertes az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. A frekvenciákat közösségi jelleggel, jövő március 31-étől használhatják a nyertesek.

 

A testület elvégezte a körzeti Budapest 102,1 MHz és a helyi Kaposvár 97,5 MHz frekvencia felhívásaira benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát: előbbinél hiánypótlásra szólította fel a grémium a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál nyilvántartásba vette a Karc FM Média Kft.-t. A Dunaújváros 99,1 MHz helyi frekvencia esetében hiánypótlást kért a testület a Karc FM Média Kft.-től. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók.