Szüreti mulatság – hagyományőrzés ősszel

forrás: Prím Online, 2021. november 1. 17:18

A hagyományaink közül a szüret az, amely a történelem során szinte mindig többről szólt, mint a munkafolyamatról. Egy olyan hagyományőrzés ez ma, amely mindig az ünnepről és a szüreti mulatságról szólt.

Egy ízig-vérig családi program

 

A szüret már a 16-17. században hetedhét országra szóló esemény volt, amelyről senki sem akart lemaradni. A 18-19. században alakult ki a szokás, miszerint október 28-án kezdődik a szüretelés, pontosan Simon-Júda, a szőlők védőszentjének napján.

 

Ilyenkor összegyűlt a család, távolabbi rokonok érkeztek, a házigazda pedig gondoskodott mindenki bőséges ellátásáról. Már hajnalban nagy sürgés-forgás volt a konyhában, készült a nélkülözhetetlen gulyás, lacipecsenye, pogácsa, no és a pálinka is jól fogyott a nap folyamán. 

 

A munkamegosztást tekintve a nők szedtek, a férfiak puttonyoztak. Talán sokunknak vannak gyerekkori emlékei, amikor a nagypapa mellett kerestük a sort róva, nem maradt-e szedetlen tőke. 

 

Az egész nap tele volt beszélgetésekkel, viccelődésekkel és néha még énekléssel is. Jó alkalom volt ez a családi program akár egy eljegyzésre is sort keríteni.

 

A szüret fénypontja a szüreti mulatság

 

Mivel a hazai borok elismertek és magas minőséget képviselnek nemzetközi szinten is, így a szüreti mulatság, azaz a szüreti felvonulás és bál nem egy elfeledett ünnep. 

 


Ez az esemény egy valódi hagyományőrzés, amelyhez hagyományos szüreti ruhák is szükségesek. A Böbe Hagyományőrző Bolt kollekciójában mindenki találhat népviseleti ruhát mind a szüreti felvonulásra, mind a szüreti bálba. Gondolnak a felnőttek mellett a gyerekekre is, illetve ha egyedi elképzelésünk van, akkor személyre szabottan elkészítik. 

 

A hagyományoknak megfelelően szerepruhába öltözők számára szintén érdemes körülnézni, a felvonulóknak, táncosoknak, bírónak és bírónénak vagy a csősznek, mert megtalálhatóak a kínálatban. 

 

A szüret fénypontja a szüreti mulatság, így a hagyományőrző szüreti ruhák kiválasztása épp olyan fontos, mint maga az ünnep.


A szüreti felvonulás után jöhet a bál

 

Az esti szüreti bált megelőzően került sor a szüreti felvonulásra, mely rengeteg hagyománnyal átszőtt esemény, és különböző szerepeket játszó figurákkal színesített.

 

A szüreti felvonulás érdekessége a baksus figurája, Tokaj-hegyalján ő volt Baksus Pajtás, egy nemzeti színű hordón ülő magyar huszár. Jellegzetes rajta kívül még a tolvaj és a csősz, akik veszekedésükkel szórakoztatták a népet. Különböző tájegységek különféle szokásai alakították, formálták a felvonulást az évtizedek során, így ma már igazán gazdag, sokszínű elemeket tartalmaz. 

 

A szüreti bál a felvonulást követően kezdődött. A szüreti felvonulás szereplői itt tovább viselték a tisztségeiket, például a csőszök és csőszlányok vigyázták a dekorációként használt szőlőfürtöket, és akit lopáson értek, azt megbüntették. Rendszerint hajnalig, de inkább reggelig tartott a tánc és dalolás.