Már a Mikulás is elektromos hajtású járművel közlekedik!

forrás: Prím Online, 2021. december 13. 09:59

Az ABB, a Coca-Cola és a Volvo Truck együttműködésének köszönhetően a Mikulás egy teljesen elektromos teherautóval viszi az ünnepi üdvözleteket Olaszország-szerte.

Az ABB töltőállomásai az ország töltési infrastruktúrájának részét képezik, amely a Coca-Cola karácsonyi kamionja számára is biztosítja az energiát, miközben az Észak-Olaszországból Dél-Olaszországba gurul, bizonyítva, hogy az e-járművek működőképes, fenntartható közlekedési lehetőséget jelenthetnek. 

 

A Magic Tour Coca-Cola névre keresztelt országjáró körút keretében, december 7-e és 20-a között az első, 100%-ban elektromos hajtású Coca-Cola kamion 1300 km-es utat tesz meg, és többek között útba ejti majd Milánót, Bergamót, Nápolyt és Cataniát is. A korszerű, teljesen elektromos Volvo kamion megáll majd az ABB telephelyeken is, ahol a jármű akkumulátorát fenntartható módon töltik fel, azaz a töltési energia 100%-ban olyan megújuló energiaforrásokból származik, amelyek már 2019 óta biztosítják az ABB olaszországi telephelyeinek energiaellátását.

 

 

A Volvo FL Electric, amelyet a városi környezetben való csendessége és sokoldalúsága, valamint a vezetés közbeni manőverezhetősége és mozgékonysága miatt választottak, a négy, 265 kWh összkapacitású akkumulátor által biztosított 200 kW-os (272 lóerőnek megfelelő) teljesítményének köszönhetően tökéletesen alkalmas akár 16,7 tonna karácsonyi ajándék gyors kiszállítására.

 

A Coca-Cola karácsonyi kamionja többféle töltési technológiát használ majd: kezdve a világ jelenleg leggyorsabb, az ABB olaszországi Valdarnóban lévő üzemében gyártottól, a villámtöltőkön át, a fali töltőkig, amelyekkel a hosszabb megállók során, jellemzően éjszaka, lehet feltölteni az elektromos járművek akkumulátorát.  

 

Az ABB két töltőállomást adományoz azoknak az önkormányzatnak, ahol a Magic Tour kamionja is megáll, hogy így támogassa az önkormányzatok átállását a fenntartható közlekedésre. A kezdeményezés szerves részét alkotja az ABB 2030-as fenntarthatósági stratégiája iránti elköteleződésének. A stratégián alapuló kötelezettségvállalás a kibocsátás csökkentése érdekében globális átállásra szólít fel a megújuló energiaforrások alkalmazása, a telephelyek energiahatékonyságának javítása és a jelenleg több mint 10 000 járművet számláló autópark teljes villamosítása révén. Ezen kötelezettségvállalás mellett az ABB támogatni kívánja az ügyfeleit abban, hogy évente 100 megatonnával csökkentsék CO2-kibocsátásukat, ami 30 millió belső égésű autó közúti forgalomból való kivonásának felel meg.