Már minden HÉV-bérlet megváltható a MÁV mobilalkalmazással

forrás: Prím Online, 2021. december 26. 12:43

December 22-étől a MÁV mobilalkalmazásban már elektronikus bérletet is lehet váltani az összes, a fővárost elhagyó HÉV-vonal – a H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV – Budapesten kívüli szakaszaira.

A bérletek ára és érvényessége megegyezik a BKK-pénztáraknál és az automatáknál váltható bérletekével. Az alkalmazásban a teljesárú és a kedvezményes bérletek is elérhetők, utóbbiakat az alkalmazás – a megfelelő kedvezményre jogosító okmány beállítása után – automatikusan felkínálja.

 

A MÁV-Volán-csoport jegyértékesítési (JÉ) rendszere, melynek része a mobilalkalmazás is, a magyarországi közösségi közlekedés legtöbb értékesítési csatornával bíró, legszélesebb kínálatot nyújtó jegyértékesítési felülete, aminek fejlesztését– a vasúttársaság saját belső erőforrásaira alapozva – a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. végzi. A MÁV SZK a MÁV-HÉV-vel folyamatosan vizsgálja a menetjegy- és bérletértékesítési csatornák bővítésének, illetve a MÁV mobilalkalmazás fejlesztésének lehetőségeit. A HÉV-vel utazók megszokhatták, hogy az alkalmazással egyszerűen válthatnak menetjegyet a HÉV-vonalak fővároson kívüli szakaszaira, és az elmúlt időszakban már korlátozottan bérletek is elérhetők voltak az alkalmazásban. Eddig a H5-ös HÉV-re lehetett teljesárú bérletet váltani ezen a módon, a lehetőséggel sokan élnek minden hónapban. Emellett a Dunaharaszti zónabérletek egy részét is elektronikusan váltják meg, amellyel a Dunaharaszti és Budapest között ingázók vonattal, HÉV-vel és a Volánbusz járataival is utazhatnak.

 

 

A HÉV-bérleteket korábban jellemzően csak a BKK értékesítési pontjain lehetett megvásárolni. A MÁV mobilalkalmazással bárhol, bármikor, sorban állás nélkül lehet elektronikus jegyet vagy bérletet váltani. Az alkalmazás használatához csupán egyszer kell regisztrálni, ezután a jegyek és bérletek néhány kattintással megválthatók.

 

A HÉV-állomásokat az alkalmazásban az állomásnév végén lévő H betű jelzi. Jegy- és bérletváltáskor a HÉV esetén is be kell állítani a kedvezményeket, illetve a Budapest-bérlet meglétét. A HÉV-bérletekhez – az első bérletváltás előtt – bérletigazolványt kell létrehozni az alkalmazásban, amely tartalmazza a bérletet használó utas fényképét és adatait. A bérletről a bankkártyás fizetést követően elektronikus számla készül, melyet az alkalmazásban megadott e-mail-címre küld el a rendszer. Ez a számla elektronikus formában hiteles, és továbbítható a munkáltatónak (elszámolás céljából), papír alapú számla igénylésére nincs lehetőség.

 

A MÁV mobilalkalmazás fontos jellemzője, hogy csupán a vásárláskor van szükség internetkapcsolatra, a megváltott jegyek és bérletek első letöltés után ellenőrzéskor internetkapcsolat nélkül is bemutathatók. Egy közelmúltban történt fejlesztés eredményeként pedig már nemcsak Android és iOS operációs rendszerekre, de a HMS rendszerű Huawei telefonokra is telepíthető az alkalmazás. Az alkalmazásban bemutatott jegyeken, bérleteken nemrég egy új biztonsági elem is megjelent, melynek megjelenéséhez a jegyellenőrök a jegykép mozgatását kérhetik.

 

Fotó: MÁV