Remek félévet zárt a Széchenyi István Egyetem közgazdász szakkollégiuma

forrás: Prím Online, 2022. január 5. 11:07

A tavaszit követően az őszi szemeszter is mozgalmasra sikerült a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának háza táján. Amellett, hogy versenyeken szerepeltek és konferenciákon vettek részt, szélesre tárták kapuikat a publikum előtt: minden korábbinál több nyílt kurzust hirdettek, megújult formátumban folytatták a nagy sikerű Szeánsz workshopsorozatot, valamint Kautz Kedd címmel heti kvízzel jelentkeztek az Instagramon. Mindezzel nem pusztán követőik számát növelték, hanem az egyetemi közélet színesítéséhez is hozzájárultak.

A februári tisztújítás óta nem lassít a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiuma: az aktív tavaszt hasonlóan eseménydús ősz követte, miközben a szervezet mit sem vesztett lendületéből. Míg tavasszal elsősorban a Szeánsz nevet kapott online workshopok keretében próbálták szakmai eszmecserére invitálni a hallgatókat különböző témákban, a mostani szemeszterben a személyes találkozásokon volt a hangsúly.

 

Jól látható: a szakkollégium vezetése elkötelezett abban, hogy nyisson a szélesebb publikum felé, és minél több szabad vegyértékkel kapcsolódjon az egyetemi polgárokhoz. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az ősz folyamán számos, korábban kizárólag a tagságnak szóló kurzust meghirdettek nyilvánosan és látogathatóvá tették bárki számára. Ennek keretében az érdeklődők megismerkedhettek többek között a legújabb HR-trendekkel, bepillantást nyerhettek a modern pénzügyek világába, valamint tovább csiszolhatták social marketing tudásukat. Külön kiemelendő a kriptovalutákról szóló bevezető előadás, amelyen telt házzal vettek részt a hallgatók – egyszerre demonstrálva a téma népszerűségét és a Z-generáció befektetési hajlandóságát.

 

Gajzágó Gergő előadása a kriptovalutákról telitalálatnak bizonyult. (Fotó: Horváth Márton)

 

Mindemellett a csapat folytatta a Szeánszot is, interaktív workshopok helyett ezúttal frontális előadások formájában. A félév során a szakkollégium vendége volt Póka Viktor, a Tesco közép-európai menedzsere, aki Az online vásárlás aranykora címmel tartott prezentációt, de megfordult a campuson dr. Faragó Beatrix is, aki a sportgazdaság rejtelmeibe avatta be a hallgatókat. A legnagyobb szenzáció kétségkívül dr. Nógrádi György biztonságpolitikai elemző meghívása volt, aki megtöltötte a B1 előadótermet, ezzel rögtön rekordot is döntve a Szeánsz előadások látogatottságában.

 

„Februárban, az új vezetőség felállásakor eldöntöttük, nagyobb szerepet szeretnénk vállalni az egyetem közéletében. Azóta is következetesen képviseljük ezt a stratégiát” – mondta érdeklődésünkre Csidei Márk, a szakkollégium elnöke, aki azt is hozzátette, mindez szervezetüknek és egyetemnek is előnyére válik.

 

 

„Azt figyeltük meg, hogy sokkal többen ismernek minket és sokkal többen beszélnek rólunk, ha különböző programokkal jelen vagyunk a hallgatók életében. A szakkollégium brandje és a toborzás szempontjából ez kulcskérdés. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy minél több hallgatóval megosszuk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, már csak azért is, mert ha többen vagyunk, egyszerűen jobb élmény mindenkinek. Ezért is igyekszünk meghirdetni nyílt kurzusokat, hiszen így mindenki profitálhat belőle. Vannak olyan esetek, amikor semmi értelme bezárkózni, ezt ismertük fel tavasszal” – fogalmazott portálunknak Márk, aki büszke arra, hogy az online térben is aktívak, többek között az Instagramon, ahol hetente kvízekkel szórakoztatják a nagyérdeműt aktuális szakmai, egyetemi vagy általános témákban mint az e-kereskedelem, a car sharing, a brazil faipar, de volt már fókuszban Széchenyi István személye, a Tudományos és Művészeti Diákkör vagy legutóbb épp a karácsony is.

 

A félév krónikájához hozzátartozik, hogy a szakkollégium túl van egy sikeres TDK-n (tagjai egy első, egy második és egy harmadik helyet szereztek), egy remek hangulatú szenior találkozón (ahol a fennállásuk 25 éves évfordulóját ünnepelték!), valamint számos csapatépítő rendezvényen a szeptemberi bográcsozástól egészen az év végi jégkorizásig. És ha mindez még nem lenne elég, novemberben a vezetőség két tagja, Csidei Márk és Jankovics Dóra egy ösztöndíj keretében kiutazhatott Írországba egy hétre, ahol egy projekthéten vettek részt Athlone városában, a helyi egyetemen.

 

Jelenleg a tagság természetesen tanulással és vizsgázással mulatja az idejét, de január végétől ismét teljes csapásszámmal üzemel majd a gépezet, ugyanis közeledik a huszadik, jubileumi Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny (OPEV), amelyet hagyományosan a Széchenyi István Egyetem és a szakkollégium szervez minden évben.

 

 

„Nagy kihívást állít elénk, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényt évről évre életre hívjunk, de szeretjük a kihívásokat” – rögzítette Vinkóczi Tamás, a szakkollégium februárban megválasztott új programigazgatója, aki bízik benne, hogy az OPEV után sem törik meg a szervezet dinamikája. „Bízom benne, hogy sikerül folytatni népszerű programjainkat, de újdonságokon is gondolkodik a vezetőség, úgyhogy meglepetésekre is készülhetnek majd a hallgatók” – zárta nyilatkozatát a programigazgató.