Az FM Logistic autonóm mobil robotot alkalmaz az IKEA raktárában

forrás: Prím Online, 2022. január 11. 16:34

Az FM Logistic globális 3PL vállalat automatizálással gyorsítja fel raktári folyamatait. Az ügyfelével, az IKEA-val folytatott közös befektetés részeként a vállalat nemrég telepítette a Mobile Industrial Robots MiR500 robotját annak érdekében, hogy emelje a lengyelországi Jarosty-ban üzemeltetett raktáruk logisztikai folyamatainak színvonalát. Az innovatív és rugalmas technológia szabadon konfigurálható és a mindennapi raktári műveletek során alkalmazható.

A MiR500 robot raklapok és egyéb 500 kg-ig terjedő rakományok szállításában hivatott együttműködni a raktári alkalmazottakkal. A beruházás mögött álló fő koncepció célja az alkalmazottak felszabadítása az improduktív tevékenységek alól, a munkabiztonság javítása és a raktári költségek optimalizálása. 

 

„Annak érdekében, hogy versenyelőnyt tudjunk kialakítani a vállalat és ügyfeleink számára, olyan innovatív megoldásokba fektetünk be, amelyek rugalmasak, illetve könnyen használhatóak, és ebből adódóan költséghatékonyak” – magyarázza Alexander Damie, az FM Logistic Central Europe innováció- és folyamatmenedzsere. „A Mobile Industrial Robots technológiájának alkalmazása sokkal kevésbé költséges, mint a konkurens AGV-k, azaz önvezető járművek koncepciójának üzemeltetése. Jelen esetben egy AGV több mint kétszer olyan drága lenne, mint amennyibe ez a megoldás kerül.”

 

 

A gyors reagálású MiR500 könnyedén kikerüli az akadályokat és nem igényel hosszadalmas és bonyolult beállítást, aminek köszönhetően működtetése egyszerű. A robot által létrehozott térkép és a fejlett beépített szoftver segítségével az autonóm mobil robotok dinamikusan képesek tájékozódni, és ki tudják választani a legkényelmesebb utat mielőtt elindulnak – mindezt emberi közbeavatkozás nélkül. 

 

A robot önállóan fogja végezni munkáját Jarosty-ban, az IKEA elosztó központjában. A raktári alkalmazottak és a robot felügyeléséért felelős kollégák megkapják a szükséges továbbképzést, a MiR500 pedig pár héten belül teljesen autonóm módon fogja elvégezni feladatait a nap 24 órájában.

 

 

„Az ügyfelünk kiszolgálása során rengeteg üres raklapot kell megmozgatnunk, mivel ezeket nagy számban alkalmazzák az automata raktárakban” - mondja Edyta Śmiechowicz, az FM Logistic CE üzemvezetője. „Az automatizálás szempontjából ez egy ideális folyamat. Az elosztás során végzett műveletek magukban foglalják az üres raklapokat szállító autonóm robot a belső áruáramlásba való integrálását. A tesztek során a robot több mint 60 km-t tett meg, mialatt 180 küldetést végzett el sikeresen és több mint 1500 üres raklapot szállított le. A próbaidőszak során optimalizálni tudtuk műveleteinket, és nem kellett engednünk sem az alkalmazottaink munkahelyi biztonságából, sem a befektetés jövedelmezőségéből.”

 

„A Jarosty-ban, az IKEA elosztó központban telepített MiR robottal egy újabb lépést teszünk a folyamataink optimalizálása felé, illetve a raktári műveleteinket innovatív megoldások üzembe helyezésével fejlesztjük” – mondja Sebastian Kaczmarski, a lengyelországi IKEA központi fulfilment műveleti igazgatója, majd hozzáteszi: „Az együttműködés jó példája annak, hogyan alkalmazzuk a vállalataink közötti szinergiát és a közös tanulást a raktári folyamatok fejlesztése és az új fejleményekhez való igazodás során – egy hibrid megoldást képezve a manuális és automatikus folyamatok között.”

 

 

Az FM Logistic nem először telepít ilyen típusú robotot, amelyhez ezúttal is az ASTOR és az ABZ Automatyka nyújtott szakértő támogatást. Nemrég egy kisebb modell – a MiR200 – kezdte meg működését a mszconów-i logisztikai központban, ahol csomagolási műveletekben segédkezik. A gyártás során keletkezett hulladékot, többek közt fóliát és kartonpapírt szállít a válogató állomásra, és naponta átlagosan 18,5 kilométert tesz meg. Ezt a távolságot korábban az alkalmazottaknak kellett végigjárniuk.

 

Az FM Logistic újabb autonóm robotok telepítését is tervezi további telephelyein.