Problémák az Xbox név körül

Tóth Kristóf, 2001. február 5. 22:12
Elképzelhető, hogy a redmondi szoftveróriásnak a közeljövőben meggyűlik a baja az Xbox konzolnévvel, mivel a legújabb hírek szerint a nevet egy másik cég már korábban levédte.
Nem kizárt, hogy az Xbox játékkonzol megjelnését, amelyet a Microsoft egyébként őszre tervezett, el kell halasztania a cégnek. A hírek szerint ugyanis egy kis floridai cég már korábban levédte az Xbox nevet. A floridai cég neve történetesen Xbox Technologies.

A cég az Xbox nevet még 1999-ben védette le, és azóta számos szoftver jelent meg e név alatt. A társaság vezetője a CNet információi szerint azonnal kapcsolatba lépett a Microsofttal, amint kiderült, hogy Bill Gates cége a társaság nevét kívánja adni jövendő játékkonzoljának.

Az Xbox Technologies vezetői nem kívántak nyilatkozni arról, hogy eladnák-e a Microsoftnak levédett nevüket, a Microsoft ellenben közölte, hogy nem szándékozik megvenni azt. Amennyiben a szoftveróriás anélkül adja ki Xbox konzoljait, hogy megoldaná a problémát az érintett floridai társasággal, akkor feltehetően hosszadalmas jogi huzavona veszi majd kezdetét a két cég között.

A Microsoft, amely ez idáig mintegy 150 céget bízott meg játékok írásával majdani konzoljához, nem kívánta a nyilvánosságra hozni álláspontját az ügyben, de a CNet szerint a cég nem szándékozik fizetni az Xbox Technologiesnek a névért. Ebben az esetben a cégnek két lehetősége marad, vagy perbe száll az Xbox Technologiesszal, vagy pedig megváltoztatja játékkonzoljának nevét. E két utóbbi lehetőség közül azonban egyik sem tűnik túl kecsegtetőnek a céget illetően.

A Microsoft az év folyamán 500 millió dollárt kíván az Xbox reklámkampányára áldozni. A konzol azt a cseppet sem könnyű feladatot kapta a társaságtól, hogy megdöntse a Sony konkurens konzoljának, a PlayStation 2-nek a sikerét.