Hasznos tippek a számítógép karbantartásához

forrás: Prím Online, 2022. január 12. 16:34

Ha körülnézünk otthon, a legtöbb családban találunk legalább egy, de gyakran több laptopot is. Akár most újítottunk be egyet karácsonyra, akár már régebb óta használjuk, fontos, hogy minél jobb állapotban tartsuk ezeket az eszközöket, ezzel is megőrizve teljesítményüket. Új év, új kezdet, szól a mondás, amit érdemes számítógépünkre is kiterjeszteni, és a januári karbantartási hónap alkalmából egy kis törődésben részesíteni. A Dell szakértői ehhez adnak most hasznos tanácsokat, hogy laptopunkat még hosszú ideig gondtalanul használhassuk munkára, játékra, kapcsolattartásra vagy amire csak szeretnénk.

 

Ép testben ép lélek

Ha máskor nem, a koronavírus-járvány alatt biztos megtanultuk, hogy az egészségünk megőrzése szinte mindennél fontosabb, hiszen betegen nem tudjuk ellátni teendőinket. Ez laptopunkra is igaz. Ahogy pedig megelőzéssel és környezetünk tisztán tartásával elkerülhetjük a megbetegedéseket, úgy gépünket is megóvhatjuk a kártevőktől egy megbízható vírusellenőrző program telepítésével és folyamatos frissítésével. Elsőre bonyolultnak tűnhet a feladat, de számos videót találunk a neten, melyek a folyamat minden lépését részletesen bemutatják.

 

Hasznos tipp: bizonyos gyártók – köztük a Dell is – előre telepítenek biztonsági megoldásokat készülékeikre, így laptopvásárlás előtt célszerű ezt is figyelembe venni a választásnál.

 

 

Buli után most takarítás

Senki sem szeret a szilveszteri vagy szülinapi parti után maradt felfordulás nyomainak eltüntetésével foglalkozni, de annál kellemesebb érzés utána a tiszta, rendezett lakásban tölteni az időt. Gondoljunk erre, amikor számítógépünk tartalmáról van szó. Hónapok alatt egy halom fájl halmozódhat fel, ami csökkenti a tárhelyet és ezáltal a gép teljesítményét. Pár egyszerű művelet rendszeres elvégzésével jelentős helyet szabadíthatunk fel.

 

Kívülről is takarítsuk meg időnként a gépet, ami a járványhelyzetben egyébként sem árt. Figyeljünk azonban oda néhány fontos szabályra:

 

 

Hagyjunk időt a pihenésre

Ha folyamatosan pörgünk és nem pihenünk eleget, egy idő után túlhajtjuk magunkat, és kimerülnek a tartalékaink. Hasonló a helyzet számítógépünkkel is. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon is jól teljesítsen, vigyáznunk kell az akkumulátorára. Néhány beállítással, illetve új szokás bevezetésével jelentősen növelhetjük az üzemidőt.

 

Extra tipp: A Dell Optimizer szoftver is segít karban tartani a gépünket. Ez egy mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló szoftver, amely a használathoz igazodva optimalizálja a teljesítményt és az akkumulátor üzemidejét.