5 mód, hogy ínyencként fogyaszd a paprikát

forrás: Prím Online, 2022. január 1. 10:07

Azt minden valamirevaló háziasszony tudja, hogy ha fogyóban a fűszerpaprikája, akkor mielőbb be kell szereznie az utánpótlást, különben a legtöbb ételt nem fogja tudni kellően ízesíteni. Sőt, valószínűleg a vasárnapi húsleveshez a legtöbb családnál elérhető távolságra van bekészítve vagy a hegyes erős paprika, vagy bors, vagy a paprikakrém.

De nem kell, hogy itt megálljon ennek a különleges gyümölcsnek a felhasználási módja, sőt! A Chili Hungária Webáruház munkatársai összegyűjtötték, hogy milyen formában tudod még fogyasztani.

 

Krémek, kencék, szószok

 

A darált gyümölcsből készült paprikakrémek nagyon finomak kenyérre kenve. Ezek közül a legismertebb az ajvár, de hasonló fűszerezésű a Muhammara is. Chipsekhez, nachoshoz, sült húsokhoz vagy sült krumpli mellé mártogatósként is kínálhatjuk. A legjobb, díjnyertes chili szószt szerezd be a Chili Hungária Webáruházból.

 

 

Savanyúság

 

A téli hónapokban nagyon jólesik elővenni a nyár zamatait őrző üvegeket. Nagyon jó párosítás pörkölthöz vagy más húsos ételekhez, mert ellensúlyozza azok savasságát. Nem mellesleg az így tárolt gyümölcs a teljes vitaminkészletét megőrzi, amire szintén nagy szükségünk van, amikor alig van idénye valaminek. Vásárolhatunk kész terméket a boltban, de ha kicsit előrelátóak vagyunk, akkor mi magunk is elkészíthetjük. Több fajta paprikát is felhasználhatsz: az almapaprika kifejezetten édes, ezt szokták káposztával is tölteni. De választhatsz cseresznyepaprikát vagy akár hegyes erőset is, vegyítheted a különböző fajtákat, minden a te ízlésedre van bízva. 

 

Saláta

 

Mennyei salátákat ízesíthetünk többféle paprikával, de akár maga a saláta alapját is adhatja. Kiváló erre a célra a pritamin vagy kápia fajta, de itt is keveredhetnek egymással.

 

Sütés, főzés, grillezés

 

Az évek óta egyre népszerűbb kerti partyk fő tevékenysége a grillezés. Ilyenkor a húsok mellett zöldségeket, gyümölcsöket is pakolunk a rácsra, és ha alkalmunk adódik, akkor jól tesszük, ha a kápiát sem felejtjük el. Télen is süthetünk paprikát, ilyen formában is megőrzi a benne rejlő vitaminokat. Ha akkora mennyiséget csinálsz, amennyi azonnal elfogy, akkor elég csak egy pici olajjal meglocsolni. Viszont ha üvegbe teszed, és teljesen beborítod olajjal, akkor néhány napig (maximum 1 hétig) hűtőben is tartósíthatod. 

 

Töltött paprika - másképp

 

Ezt az ételt már ismerjük, húsgombócok lapulnak a gyümölcs belsejében, és sűrű paradicsomszósszal öntjük nyakon. A mediterrán vidékről azonban átvettük a diétásabb verzióját, ami feta sajttal, esetleg sonkával van belülről bélelve. Ízlésünktől függően használhatunk kicsi, magyar csípős paprikát vagy jalapenot. Az édes ízek kedvelőinek marad a jól bevált kápia vagy pritamin paprika. A megtöltött gyümölcsöket vagy leöntjük olajjal, és egy héten belül elfogyasztjuk, vagy főételként tálaljuk bulgurral vagy quinoával.