Az adatmegosztás új korszaka: jó a cégeknek, jó a fogyasztóknak

forrás: Prím Online, 2022. január 25. 20:24

„Az adat az új arany” - ez a kifejezés mostanában kezd valóban értelmet nyerni: az adatelemzésen alapuló döntések során már 70%-ban használnak fel külső forrásokból származó adatokat világszerte. Ez főként a pénzügyi és az egészségügyi szektorokban jellemző. Az adatmegosztási trend fejlődésével egyre több szervezet lép majd adatközösségbe egymással, a felhő alapú adatpiacok pedig már most gyors és egyszerű lehetőséget nyújtanak adatok adás-vételére – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends tanulmányában.

Az adatkezelési folyamatok egyszerűsítésében és a kapcsolódó költségek csökkentésében segítheti a szervezeteket, ha külső adatkezelő szolgáltatókkal végzik az adatok biztonságos megosztását. Az adatmegosztás fejlődésének előrehaladtával a Deloitte szakértői arra számítanak, hogy egyre több szervezet - versenytársak és iparági partnerek egyaránt - vesz majd részt adatközösségekben, és vállalkozik kölcsönösen előnyös bevételi, működési és kutatási területek feltárására.

 

Az adatpiaci szektor jelenleg korai aranyláz fázisát éli. Az „adatmegosztás mint szolgáltatás” modell már bizonyította hatékonyságát olyan nagy horderejű adat-, információ- és tartalommegosztási területeken, mint a zenei fájlmegosztó platformok és a közösségi média. Ezekben a szolgáltató felhasználóbarát adatmegosztó platformot bocsát rendelkezésre, ügyfelei pedig biztosítják a tartalmat – az adatokat. Az adat többé nem pusztán a vezetői döntéshozatalt támogató eszköz, az adat mára üzleti szempontból kritikus eszközzé vált, melynek zökkenőmentes adás-vételében és megosztásában felhőalapú adatmegosztó platformok segítik a szervezeteket. A változást legkönnyebben és leghatékonyabban katalizáló platform végül akár az adatmegosztás szabványává is válhat az iparági adatszolgáltatások vertikumában.

 

„Az új adatvédelmi technológiák még gyerekcipőben járnak, de máris rohamosan nő az érdeklődés a külső adatforrások használata iránt. A következő években várhatóan számos szervezet fejleszt saját adatvagyonán és eszközein alapuló, biztonságos adatmegosztást kínáló megoldásokat, amellyel potenciális versenyelőnyre tehet szert” – mondta Szöllősi Zoltán, a Deloitte kockázatkezelési tanácsadás üzletágának igazgatója.

 

Biztonságosan megosztott adatok

Az egyik kulcskérdés a technológia elterjedésében a biztonság kérdése: az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt meg az adatvesztési incidensek száma, egyre nagyobb kárt okozva a szervezeteknek, és a trend folytatódni látszik. Az adat akkor válik értékké egy szervezet számára, ha használhatja és megoszthatja. Az adatvédelmi irányelvek és a versenytitoktartási elvárások azonban eddig természetszerűleg korlátozták lehetőségeiket az adat értékre váltásában. Az adatbiztonsági kockázatok nélküli adatmegosztás és feldolgozás ezért is létfontosságú. A hatékony, felhő alapú piacterek felületein lehetővé vált adat adás-vétel és a legújabb adatvédelmi technológiák, mint például a Teljes Homomorf Titkosítás (Fully Homomorphic encryption - FHE) vagy a Differenciált Adatvédelem (Differential Privacy) kombinációja nem kevesebbet tesz lehetővé, mint titkosított adat továbbítását majd feldolgozását a titkosítás feloldása nélkül. Ezek a megközelítések lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy az adatbiztonság feláldozása nélkül élvezhessék az adatmegosztás minden előnyét.

 

 

Milyen előnyökkel jár mindez a felhasználók és a szervezetek számára?

Egy egyszerű példa: az összesített adatok segítségével meg lehet ismerni a vásárlói szokásokat egy teljes szektorra vonatkoztatva. Így könnyedén fel lehet tárni a csalási mintákat, ezzel pedig biztonságosabbá válik a vásárlás a kereskedők és fogyasztók számára egyaránt. A szervezetek adatközösségbe lépése és kutatási együttműködése lehetővé teszi kritikus területekre vonatkozó kutatási kezdeményezések felgyorsítását – mindezt az egyes szervezetek versenyelőnyének veszélyeztetése nélkül. Az új technológiák ezen kívül védhetőbbé teszik a mesterséges intelligencia folyamatok alapjául szolgáló és nyilvános felhőben tárolt adatokat is. Végül, de nem utolsó sorban biztosíthatóvá válik a továbbított adat titkosításának megőrzése a feldolgozási folyamat egésze során, hiszen FHE alkalmazásával a felhasználó gyorsan és titkosítási kulcs nélkül férhet hozzá kritikus adatokhoz. Ez utóbbi olyan iparágakban lehet versenyelőny, ahol bizalmas adatok gyors áramoltatására van szükség - mint például a robotsebészet vagy az intelligens gyártóipar területein.

 

„Lehetővé válik a hatékonyság növelése a költségek csökkentése mellett - biztonságos adatbázisok válhatnak egy gombnyomásra elérhetővé, így az adatszolgáltatóknak nem kell többé hardvert biztosítaniuk, adatbázisokat karbantartani és alkalmazásprogramozási felületeket, ún. API-kat építeni” – tette hozzá Szöllősi Zoltán. 

 

 

Minden fél számára előnyös megoldás kell

A gyors fejlődés mellett természetesen vannak adatbiztonság-megőrző megosztást és feldolgozást lassító tényezők is. Érdemes figyelembe venni, hogy a teljes körű felhasználáshoz szervezeti változtatások szükségesek, amelyek jelentős erőfeszítéseket és időt kívánhatnak meg, így átmenetileg lassíthatják a munkavégzést és csökkenthetik a teljesítményt. Szabályozási akadályok is vannak az adatvédelem, illetve az adat tulajdonjoga körül, amelyekkel foglalkozni kell, mielőtt az adatbiztonság-megőrző megosztást és feldolgozást teljes mértékben és minden fél számára előnyös módon ki lehet aknázni.

 

Egy jó és igen aktuális példa az új technológiai lehetőség gyors kiaknázására a világjárványhoz, ezen belül a vakcinaelosztás optimalizálásához kapcsolódik: az Egyesült Államok-szerte közel 10 ezer üzletet magáénak tudó, és az évenkénti influenza- és egyéb oltások bevezetésének sikerével büszkélkedő CVS Health kereskedelmi adatmérnöki részlegének vezető igazgatója, Karthik Kirubakaran szerint: "Hatékony adatstratégiánknak köszönhetően, külső adatforrások elemzésével tökéletesíteni tudtuk a vakcina disztribúciónkat, mindezt hónapok helyett hetek alatt. Gyorsan tudtunk lépni azáltal, hogy egyetlen technológia alkalmazása helyett egy több platformon átívelő adathálót hoztunk létre.”