Bejelentették a vizslások: pénzt fognak égetni

forrás: Prím Online, 2022. január 31. 12:37

A papírpénzek égetése nem túl okos dolog, a digitális fizetőeszközöknél azonban ez másképp van: időnként előfordul, hogy egy-egy kriptovaluta úgy dönt: megsemmisíti meglévő készletének egy részét. Ezzel csökken a forgalomban lévő coinok mennyisége, ami hosszútávon növeli azok értékét. Itthon még nem igazán volt példa hasonlóra, a Hungarian Vizsla Inu (HVI) csapata azonban bejelentette: február 20-án több milliárd tokenjüktől vesznek végső búcsút.

Febuár 20-án tokenégetést rendez az egyik legnépszerűbb magyar kriptovaluta, a Hungarian Vizsla Inu (HVI). A gyorsan növekvő digitális fizetőeszköz csapata a holderek, vagyis a meglévő vizsla pénz tulajdonosok kérésére cselekszik így.

 

"A holderek jó nagy százaléka szerette volna az égetést. Mi alapvetően nem ennek a pártján voltunk, de mivel közösségi token vagyunk, ezért ha nem hallgatnánk meg a holdereinket, akkor nem lennénk azok, akik" - mondta Kádár Dániel, a HVI csapatának tagja.

 

 

Értékesebb lesz a maradék

A tokenégetés a jelenlegi tulajdonosok érdekében történik, azért, hogy a pénzük megőrizze az értékét. Hiszen bárminek is csökkentjük a kínálatát, annál jobban nő az ára. Ha kevesebb érme vásárolható meg, akkor elméletben annak piaci értéke emelkedik a szűkösebb kínálat miatt. Tulajdonképpen ez az oka annak is, hogy a legtöbb kriptopénznek véges az akár már forgalomban lévő, akár pedig a jövben forgalomba kerülő mennyisége (gondolj például a Bitcoin mennyiségi korlátjára).

 

A kripto-világban viszonylag elterjedt a pénzégetés: a nagy nemzetközi szereplők is gyakran élnek ezzel az eszközzel. Itthon azonban még nem igazán volt rá példa.

 

"Előszeretettel alkalmazzák a nagyok, például az Ethereum vagy éppen a Binance. Magyar piacon eddig nem nagyon tudjuk, hogy az ilyenfajta tokenégetés bárhol szerepet játszott volna. Tokenómia miatt már történt hasonló, de az nem egészen erről szólt" - árulta el Dániel.

 

Hogyan és mennyit égetnek?

A tokenégetéshez valójában nem kell gyufa és benzin. Az égetés azt jelenti, hogy a kriptopénzt egy olyan wallet címre küldik, amit dedikáltan arra használnak, hogy végleg kivonjanak a forgalomból tokeneket. Mivel ehhez a wallethez senki nem fér hozzá, kvázi ezt "fekete lyuknak" is szokták nevezni.

 

A HVI február 20-i tokenégetésén annyiszor 1000 milliárd tokent semmisítenek majd meg, ahány közösségi médiás megosztást érnek el a hírrel. Így tehát aki még azelőtt vásárol belőle és terjeszti a tokenégetés hírét, valószínűleg nagyban tudja növelni a befektetésének értékét.