Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

forrás: Prím Online, 2022. január 31. 09:19

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

Tény, hogy egyre inkább szükségünk van az internet előnyeit a magunk javára fordítani, de mint mindennek, ennek a fajta kényelemnek is ára van. Az online jelenlétért cserébe adatokat szolgáltatunk ki magunkról, jobb esetben kevésbé bizalmasokat, de ha nem vigyázunk eléggé adataink biztonságára, ha a személyazonosságunkat nem is, de a bankkártyaadataink könnyűszerrel kerülhetnek illetéktelenek kezébe.

 

A TonerPartners.hu munkatársai a megfelelő erősségű jelszó kiválasztásához adnak ebben a cikkben támpontokat.

 

Miért fontos az online biztonság?

 

A webes jelenlét biztonsága legalább olyan fontos, mint otthonunk védelme. A nyilvános wifi kapcsolat használata, egy gyanús link egy személyre szóló e-mailben olyan lehetőségek a hackereknek, amivel a tudtunk nélkül pillanatok alatt megszerezhetik a jelszavainkat, feltörhetik a közösségi hálózatokon létrehozott profiljainkat, és rosszabb esetben megszerezhetik a bankkártyaadatainkat is.

 

Sok oldal, ami regisztrációt kér, ellenőrzi a jelszó erősségét, és olyan követelményeket támaszt, amik megnehezítik az illetéktelen hozzáférést. Például ha a TonerPartners.hu oldalon regisztrálsz alternatív vagy eredeti festékpatron rendelésekor, kis pipa jelzi a megfelelő hosszúságú jelszót.

 

 

1 másodperc alatt feltörhető jelszavak

 

Laikusként nehéz elképzelni, hogy valaki éppen a te jelszavad kitalálásával foglalkozik, de a számtalan visszaélés a bizonyíték arra, hogy mennyire fontos egy kellően erős és biztonságos jelszó kiválasztása. Ennek ellenére sokan még mindig az alábbiakat adják meg, a hackerek pedig rutinosan ezekkel próbálkoznak először. Így gyakran nem kerül többe egyetlen másodpercnél a személyes fiók feltörése. Nem biztonságos, elcsépelt jelszavak:

 

 

Milyen a biztonságos jelszó?

 

 

Extra tipp a TonerPartners.hu csapattól: Ne használd több fiókhoz ugyanazt a jelszót! Ezzel elkerülheted, hogyha egy fiókodat sikerül feltörniük, akkor az összesbe szabadon garázdálkodhatnak. Ha nehézkes minden egyes bejelentkezéshez megjegyezni a különböző belépési kódokat, akkor használj megbízható jelszókezelőt, mint a LastPass vagy az iCloudKeychain.