42%-kal növekedett 2021-ben a MiR autonóm mobil robot értékesítése

forrás: Prím Online, 2022. február 1. 21:14

Az emelkedés, amely decemberben még rekordbevételt is fel tudott mutatni, azoknak az új szektoroknak köszönhető, ahol egyaránt könnyű és nehéz anyagok szállítására alkalmaznak AMR-eket raktárakban nagy kihívást jelentő gyártási és logisztikai körülmények között.

A Mobile Industrial Robots (MiR), az autonóm mobil robotok (AMR-ek) globális piacvezetője az előző évhez képest 42%-os növekedést jelentett 2021-ben. A decemberi hónap rekordszámokat is hozott, hiszen csaknem 300 robotot szállítottak le, amelyre korábban még egyik hónapban sem volt példa.

 

„Az alkatrészhiányok ellenére számottevő növekedésre tettünk szert 2021-ben, mivel a vásárlók felismerték a biztonságos, megbízható és könnyedén telepíthető AMR-jeinkben rejlő értéket” – mondta Søren E. Nielsen, a MiR elnöke. „2022-ben komoly elvárásokat támasztunk afelé, hogy a növekedés tovább folytatódjon, és jelentős számú megrendelés érkezzen be.” 

 

 

Új szektorok fedezik fel a MiR nagyobb teljesítményű robotjait

A MiR első robotjának 2015-ben való megjelenése óta eltelt idő alatt a vállalat termékei kifejezetten nagy népszerűségre tettek szert az autóiparban és elektronikai szegmensekben, többek közt olyan multinacionális vásárlókkal, mint a Toyota, a Ford, vagy éppen a Faurecia. Noha ezek a piacok továbbra is folytatják a MiR AMR-eket megcélzó befektetéseiket, a vállalat komoly érdeklődést tapasztal a logisztikai és csomagolt fogyasztói áruk (CPG) szektorai felől is, ahol nagy az igény a belső szállítás optimalizálására és automatizálására. A MiR új és nagyobb teljesítményű robotjai – a 2021-ben bemutatott MiR600 és a MiR1350 – slágertermékeknek számítanak ezeken az új piacokon.

 

„Ezek az új robotok egyértelműen kibővítették az alkalmazási területeinket, mivel szélesebb körben használhatók és nehezebb tárgyakat is képesek mozgatni” – tette hozzá Nielsen. „Az egyik csakugyan tavaly piacra dobott megoldás, a MiR250 Hook, is rendkívül népszerű a logisztikai szektorban, amely már régóta várt egy olyan módszerre, amely képes hatékonyabbá tenni a különböző típusú szállítókocsik vontatásával kapcsolatos folyamatokat. Nagyon izgalmas látni, ahogyan a vállalatok hasznára válnak ezek az újonnan telepített megoldások.”

 

 

Elengedhetetlen a hatékony flottakezelés

A globális szinten folyamatosan növekvő autonóm szállítás trendjének részeként egyre több vállalat kezd az AMR-ek és egyéb automatizáló megoldások összekapcsolására fókuszálni. A MiR ezen szükséglet kielégítésére kínálja ügyfeleinek a MiRFleet flottakezelő szoftvert.

 

„Vásárlóink számára most az a legfontosabb, hogy hogyan tudnak hatékonyan használni egyszerre több robotot, ennek megvalósításában pedig kulcsszerepet kap a MiRFleet” – mondta Nielsen. „Iparágtól függetlenül, valamennyi vállalatnak szigorú követelményeket kell szem előtt tartani a felhasználóbarát jelleg, a közlekedés, a skálázhatóság és biztonság tekintetében, és nagyra értékelik azt a képességünket, hogy teljes és megbízható megoldásokat tudunk integrálni saját IT-rendszereikbe. Azzal, hogy a MiRFleet kiválasztja az AMR-ek számára a leghatékonyabb útvonalakat, a szoftver nagyban hozzájárul ahhoz, hogy valóban ki lehessen aknázni a robotokban rejlő teljes potenciált.” 

 

A MiR növekszik, hogy ki tudja elégíteni a keresletet

Az egyre növekvő kereslet hatására a MiR további létszámbővítést tervez 2022-ben, több mint 50 nyitott pozícióval dániai központjában, valamint további helyszínein a világ körül, beleértve a MiR leggyorsabb ütemben növekvő piacát, Észak-Amerikát is. A vállalat központi irodája a jövőben az Odensében tervezett Kobot Centerben fog helyet kapni, amely egy másik vezető együttműködő robotgyártó vállalattal, az Universal Robots-szal indított közös projekt keretében fog megépülni.