Magyar vállalat Európa top 10 BIM-szolgáltatója között

forrás: Prím Online, 2022. február 22. 21:27

Egyedüli régiós vállalatként kapott helyet a magyar BuildEXT Kft. a Construction Tech Review magazin mértékadó „TOP 10 BIM Solutions Providers in Europe 2022” szakmai rangsorában. A vezető globális építőipari magazin 2022-es iparági listáján a BuildEXT olyan meghatározó, épületinformációs modellezéssel foglalkozó nagyágyúkkal került egy kategóriába, mint az ArchiCAD-et fejlesztő német Nemetschek AG, a BIM Facility, valamint az ír Pentagon Solutions. A BuildEXT nevéhez fűződik a mintegy 90 000 négyzetméteres Bosch Campus II koncepcióterve, a veszprémi és a budapesti Continental-telephelyek, valamint a SYNLAB régiós orvosanalitikai laborjának, illetve a Nemzeti Oltóanyaggyárnak a generáltervezése.

A Construction Tech Review szerkesztőségének szakmai stábja összetett, többlépcsős minősítési folyamatot követően – az olvasók, saját piackutatóik és egy iparági grémium bevonásával – harmadik alkalommal adja közre a kontinens top 10 BIM-megoldásszolgáltatójának listáját. Azt a listát, amelyikre a közép-európai régióból idén egyedül a BuildEXT Kft., a hazai piac egyik vezető digitális épületinformációs modellezésre (BIM) specializálódott tervezőirodája került fel.

 

 

„Óriási megtiszteltetés, egyben markáns pozitív visszajelzés is, hogy egy nemzetközi szakmai magazin egyetlen közép-európai vállalatként az európai top 10-be sorolt minket. A BuildEXT valóban élen jár az építőipar digitalizációjának gyakorlati bevezetésében, az információmodell-alapú tervezés és a kivitelezéskoordináció munkafolyamatainak fejlesztésében és alkalmazásában. Célunk, hogy tudásunkkal és a digitalizáció új eszközeivel gyökeresen átalakítsuk az építőipari folyamatokat. Ezzel a megrendelőinknek sok időt, energiát és pénzt spórolunk meg, a gyermekeinknek pedig egy alacsonyabb CO2-kibocsátású, fenntarthatóbb épített környezetet hozunk létre” – fogalmazott Livják Csaba, a cég alapító tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. 

 

Az ügyvezető elmondta, a BuildEXT jellemzően X és Y generációs – külföldről hazatért, illetve saját nevelésű – mérnökcsapata virtuális épületeket tervez magasan automatizált szoftverkörnyezetben, ami lehetővé teszi, hogy akár 60 tervező valós időben egy központi modellt építsen, szimuláljon és optimalizáljon, majd ebből tervet generáljon. 

 

„Nem terveket gyártunk, hanem felépítjük az épületek digitális prototípusát, és a modell elemeit feltöltjük a rájuk jellemző információkkal. Mindezt felszinkronizáljuk egy webes platformba, melyet böngészőből vagy appokon keresztül lehet elérni az építkezésről, akár egy egyszerű okostelefonnal is. Így valós idejű, élő információt kapunk a kivitelezés során, ami nemcsak felgyorsítja a kommunikációt és a változásmenedzsmentet, de kiküszöböli a hibákat, leegyszerűsíti a tervek megértését, illetve felgyorsítja és megkönnyíti az épület üzemeltetését is” – emelte ki.

 

 

Péntekről szerdára

A cégvezető szerint az egész szektort átalakító, új típusú tervezés jelentőségét a 14 éves múltra visszatekintő BuildEXT-nél a 2010-es évek végén ismerték fel.

 

„A telefonnak 50 év kellett, hogy elterjedjen, a színes televíziónak 15, a tabletnek már csak 2. Arról a szoftverről, amelyik megváltoztatta az életünket, pénteken szereztünk tudomást, hétfőn nálunk volt az országban az első példány, szerdára már benne voltak a projektjeink. A BuildEXT-et ma is elsősorban a startupattitűd, az agilis működés, a pozitív vállalati kultúra és a belső oktatási rendszer különbözteti meg versenytársaitól. A hierarchiát felváltotta a rugalmasság, az utasítást a közös cél, a szigorú szabályozást a folyamatos kísérletezés. A vezérelv: ha hibázunk, azt gyorsan tegyük, hogy gyorsan tanuljunk belőle” – hangsúlyozta Livják Csaba.  

 

A technológiai váltás nagyon rövid idő alatt átformálta a vállalat működését, átalakítva partnerei és megbízói körét is. „Az volt a szerencsénk, hogy kicsik voltunk, és a mély vízbe ugrottunk fejest. Erre egy hagyományosan működő nagy tervezőiroda nem képes. Először a társtervezőinket kellett lecserélni, aztán a kollégáink egy részét, majd a megrendelőinket” – idézte fel az ügyvezető igazgató. 

 

A magyar tervezőiroda elsősorban multinacionális, versenypiaci szereplők elvárásaira reagálva fejlesztette ki a „digital twin” alapú, az épület teljes életciklusán átívelő megoldásait. A cég az ipari szegmensben kezdte működését, majd a magyar piacon egyedülálló digitális megoldásaival egyre nagyobb és bonyolultabb létesítmények hatékony megtervezésére lett képes.

 

A BuildEXT nevéhez fűződik a veszprémi és budapesti Continental-telephelyek generáltervezése és a mintegy 90 000 négyzetméteres Bosch Campus II koncepcióterve. A vállalat több irodaház, adatközpont, tiszta tér és speciális technológiai központ mellett – a SYNLAB megbízásából – generáltervezőként vett részt Közép-Európa legnagyobb orvosanalitikai laborjának, valamint – a cég történetének első állami megbízásaként – a Nemzeti Oltóanyaggyár tervezésében.

 

 

A BuildEXT egyedi szakértelmére és innovatív BIM-szolgáltatásaira külföldről is van kereslet. Az elmúlt években kiemelkedő fejlődési ívet leíró BuildEXT Kft. ma már a szektor egyik leginkább exportképes szolgáltatását nyújtó, európai összehasonlításban is kivételes eredményeket felmutató magyar vállalata. Az elmúlt öt évben megötszörözte bevételét és dolgozói létszámát: jelenleg Budapesten és Münchenben is működtet irodát. A vállalat projektjeinek átlagos beruházási költsége 1–30 milliárd forint közötti, már mintegy 200 mérnök munkáját integrálják napi szinten 60 szakágban, évente 180-200 projektben. A 100% magyar tulajdonú vállalat a régióban az elsők között szerezte meg a BIM ISO 19650 minősítést.

 

A BuildEXT a pandémia időszakában is bővült: kiépítette épületfelméréssel és -digitalizálással foglalkozó scan-to-BIM üzletágát, és megerősítette a hibrid irodatervezéssel foglalkozó belsőépítészeti tervezőcsapatát. 2021-ben nettó árbevétele 53%-os növekedéssel átlépte az 1 milliárd forintos határt, és ezzel a 20 legnagyobb árbevételű hazai tervezőiroda közé került. 

 

A vállalat a közelmúltban saját standdal mutatkozott be a világ legnagyobb épületdigitalizációs rendezvényén, a BIM Worldön, majd meghívott előadóként vett részt a skandináv régió legnagyobb építőipari BIM-koordinációs platform fejlesztője által szervezett Dalux Summit 2021 konferencián Koppenhágában. Itt a BuildEXT szakemberei a világ 130 országából érkezett, több mint 800 mérnök előtt élőben adhattak elő.

 

Az ez évi tervek a mérnöki-tervezői létszám további növeléséről, egy saját oktatási akadémia elindításáról, a projekt webplatformok gyakorlati alkalmazásáról és a külföldi jelenlét megerősítéséről szólnak.

 

A top 10-es lista helyezése mellett a magazin „BuildEXT: The BIM torchbearers” címmel kétoldalas interjút is közölt a „Building Information Modeling BIM Europe 2022” éves különszámában. A teljes interjú online változata a Construction Tech Review európai oldalán olvasható, a nyomtatott magazin 2022 márciusában jelenik meg.