Lenullázták az e-voks számlálóit

, 2001. február 7. 13:49
Kedd éjszaka törlődtek az e-voks szavazóoldal (www.e-voks.hu) Egyesült Ál-lamokban üzemelő szerveréről az aktuális eredményeket jelző számlálók adatait. A leadott szavazatokat azonban nem ez a szerver tárolja, így az e-voksot nem érte adatveszteség.
Az internes adatfelvételi rendszerek legnagyobb amerikai szolgáltatója a Perseus Corporation (www.perseus.com) egyelőre nem adott választ, hogy hacker-támadás vagy technikai hiba történt-e. A Marketing Centrum biztosra veszi, hogy ha szándékos akció történt, akkor annak címzettje az amerikai szolgáltató volt, és nincs köze a hétfőn indított "online népszámláláshoz" vagy a "Választás 2001" felméréshez. A Perseus üzemeltei a legbiztonságosabbnak mondott online adatfelvételei rendszereket, de nagy ügyfelei - egyebek mellett az NBC tévé-csatorna, az American Express, a Sony és a Coca Cola - célpontot jelenthetnek a hackereknek.

A Marketing Centrum online szavazóoldalára érkező voksokat az amerikai szer-ver összesíti, s erről azonnal jelentést küld a magyar kutatócég szerverének. A Marketing Centrum a beérkezett adatokat feldolgozásuk előtt nem online módon tárolja, így ezek hálózaton át történő manipulálására nincs mód. A számlálók lenullázása nem jelenti a szavazások újraindulását. Az eddig beérkezett és a számláló újraindítása után küldött válaszokat a felmérések lezárásakor összesí-tik, és a többszörös szavazatok kiszűrése után értékelik. A CyberScope Hungary internetes népszámlálás adatai nem nyilvánosak, így azokhoz nem tartozik online eredményjelző-rendszer sem. A kitöltött kérdőívek adatai ezért az interneten keresztül nem érhetőek el. A kérdőívet két nap alatt több ezren töl-tötték le az e-voks és a legnagyobb internetes tartalomszolgáltatók oldalairól. Az internetes népszámlálásban február 18-áig lehet részt venni.