Az elektromos gyújtású lakástüzek megelőzése az Eaton megoldásával

forrás: Prím Online, 2022. március 10. 15:34

Éves szinten a tűzesetek több mint 25 százalékáért a villamos hibák felelősek, az Eaton védelmi készülékének legújabb, extra funkciókkal ellátott változata kompakt és teljes körű megoldást jelent. Az általánosan ismert és használt eszközöknél több képességet magába foglaló modell nemcsak fokozza az otthonok védelmét, hanem kényelmes megoldást is jelent a telepítést végző szakemberek számára.

Éves szinten a tűzesetek több mint 25 százalékáért a villamos hibák felelősek. A biztonsági intézkedések nagy léptékű fejlődése – például a füstérzékelők elterjedése – ellenére Európa-szerte még mindig évi 4000 halálesetért, 70 000 kórházi kezelésért és 126 milliárd eurót is elérő anyagi kárért felelősek közvetlenül az ilyen jellegű balesetek. Az elektromos gyújtású tüzek előfordulásának és pusztító következményeinek csökkentése érdekében szakmai oldalról is muszáj feltenni a kérdést: vajon megtettünk-e minden lehetséges óvintézkedést az otthonok villamos berendezéseinek megfelelő biztosításáért.

 

Az elektromos gyújtású tüzek, valamint a közvetlen áramütések által okozott sérülések és halálesetek kockázatának csökkentését célzó kismegszakítók (MCB) és hibaáram-védelmi kapcsolók (RCD) használata a gyakorlatban számos országban széles körűen bevett eljárás. A kismegszakító (MCB) észleli azokat a hibákat, ahol egy kritikus áramerősség átlépése történik. Ezzel megakadályozza a készülékek, berendezések rövidzár vagy túláram általi termikus megrongálódását. Az áramvédő kapcsoló vagy hibaáram-védelmi kapcsoló (RCD) észleli a maradékáramokat, vagy más néven a földzárlatokat.

 

Az Eaton legújabb tanulmányában Dr. Alfred Mörx európai villamossági szakértő kihangsúlyozta: „Az elektromos tüzek és azok megelőző intézkedései egyre inkább a nemzeti, európai és nemzetközi védelmi megfontolások fókuszába kerülnek. A túláram elleni védelemre, hibaáram-védelemre és ívzárlat-érzékelésre szolgáló telepítési szabályok és legmodernebb védelmi berendezések figyelmes alkalmazása a kisfeszültségű hálózatok tervezői, telepítői és üzemeltetői számára hatékony műszaki lehetőséget kínál a személyi sérülések és anyagi károk kockázatának csökkentésére”.

 

Fehér Tamás, az Eaton Industries Kft. termékmenedzsere hozzátette: „Abban az esetben is mindig meg kell vizsgálni, hogy nincs-e szükség új tűzvédelmi kockázatértékelésre, amikor például egy ideiglenesen kialakított helyiség miatt módosul egy épület funkciója vagy elrendezése”. 

 

Elérkezett azonban a többfunkciós védelem kora. Sajnos a kismegszakítók és áram-védőkapcsolók használata nem nyújt teljeskörű védelmet tűzvédelmi szempontból. A telepítőknek az egyik legtökéletesebb megoldást az Eaton AFDD+, egy kismegszakító és áramvédő kapcsoló megoldással is ellátott, ívhiba-védelmi készüléke (AFDD) jelenti. Az Eaton AFDD+ költséghatékony, egyszerűen telepíthető, emellett kényelmes és teljes körű védelmet nyújt a végfelhasználók számára a soros (pl. laza csatlakozási pontok) és párhuzamos (pl. rágcsálók által megrágott szigetelésű vezetékek) ívhibák okozta melegedési pontokból eredő tűzesetek ellen. A digitális technológiát kihasználva ez a készülék teljesíti és meg is haladja a termékre vonatkozó pontossági szabványokat, rendkívül ellenálló a zavarkioldásokkal szemben, valamint egyszerű hibakeresést kínál.