Zöldségtermesztés bárhol, bármikor

forrás: Prím Online, 2022. március 11. 18:57

Csúcstechnológiás vízkultúrás megoldást fejlesztett ki a prágai GreenTech startup, amellyel a városi kertészetek az időjárási viszonyoktól függetlenül, egész évben zöldséget termeszthetnek. A növények ugyanis olyan konténerekben – függőlegesen elrendezett, termőtalaj helyett tápoldatot tartalmazó tálcákban – fejlődnek, amelyekben a környezeti körülmények teljeskörűen szabályozhatók. 

 

A cseh startup cég ötlete a Siemens megoldásainak segítségével kelt életre. A konténerek vezérlőrendszerét például SIMATIC S7-1200 sorozatú vezérlőkből és Unified vizualizációs megoldásból, valamint PSU6200-as tápegységekből alakították ki. A Siemens megoldása folyamatosan monitorozza a hőmérsékletet, a levegő nedvességtartalmát, valamint szabályozza a tápfolyadék mennyiségét és beállítja a napfényt helyettesítő okos, digitálisan vezérelhető LED lámpák színspektrumát. A kívánt értékek ezzel a technológiával minden állványra külön, pontosan beállíthatók a konténerekben. 

 

 

Minthogy a belső klíma a növekedés minden szakaszában ideális körülményeket teremt a növények fejlődéséhez, a városi kertészetek vegyszerek használata nélkül, egész évben vitamindús zöldséggel láthatják el a helyi fogyasztókat. A GreenTech megoldása ráadásul rendkívül fenntartható alternatívát kínál, mivel a mezőgazdaság hagyományos módszereihez képest akár 95 százalékkal csökkenti a vízfogyasztást. 

 

 

A világ folyamatosan növekvő népessége az élelmezés szempontjából is mind nagyobb kihívást jelent. Századunk közepén várhatóan tízmilliárd ember él majd a Földön, miközben nemcsak a termőföldek fogynak, hanem a vízkészlet is egyre szűkösebb. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a jelenlegi mennyiségénél 70 százalékkal több élelmiszert kell termelnünk ahhoz, hogy mindenkinek jusson, miközben a fejlett országokban a fogyasztók a termékek eredetére és összetételére, előállításuk fenntarthatóságára nézve mind nagyobb átláthatóságot várnak. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar elkerülhetetlen átalakítását a dolgok internetére kapcsolt, konténeres kertészetek ezért helyben hozzáférhető, hatékony megoldással segíthetik, akár olyan extrém időjárási környezetben is, mint a sarkvidéki klíma.