Az első hidrogénüzemű vonat Bajorország számára

forrás: Prím Online, 2022. március 23. 19:00

Március 15-én a Siemens Mobility és a Bayerische Regiobahn (BRB) képviselői Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter és Christian Bernreiter bajor közlekedési miniszter jelenlétében lízingszerződést írtak alá Bajorország első  hidrogénüzemű vonatának innovatív prototípusára vonatkozóan. A szerződéskötésre az összes résztvevő által 2021 júliusában aláírt szándéknyilatkozatot követően került sor.

 

 

A legújabb generációt képviselő kétkocsis hidrogénüzemű szerelvényt 2022 tavaszán mutatják be a nagyközönségnek. A vonatot többek között az Augsburg-Füssen útvonalon fogják tesztelni 2023 közepétől. A kísérleti üzemet a Bayerische Regiobahn (BRB) vasúti hálózatán kezdetben 30 hónapra tervezik. A vonat várhatóan 2024 januárjában kezdi meg az utasforgalmi üzemet.

 

Hubert Aiwanger, bajor gazdasági miniszter elmondta: "A zöld hidrogén az átfogó klímavédelem kulcsfontosságú pillérévé válik a közlekedés, az ipar és az energia területén.  Gazdasági és energiaügyi miniszterként örülök, hogy a bajorországi hidrogénstratégiánk egyre inkább képes konkrét kérdéseket  kezelni. Ez a vonat fontos része a hidrogénmeghajtásal történő közlekedés felé mutató stratégiának, ezért is támogatjuk ezt a projektet. Meggyőződésem, hogy a zöld hidrogén meghajtással képesek leszünk jelentősen csökkenteni a szennyezőanyag-kibocsátást a teherszállításban és a vasúti közlekedésben, és ezzel hozzájárulhatunk a dekarbonizációhoz. Ily módon csökkenthető az energiaellátástól való egyoldalú függés is, és ez a modell a világ számos régiójában is elterjedhet."

 

 

Christian Bernreiter, bajor közlekedési miniszter hangsúlyozta: "Őszinte örömömre szolgál, hogy ezt az innovatív technológiát hamarosan Bajorországban is bevezethetjük és működés közben tesztelhetjük. Szorosan együttműködünk partnereinkkel ennek a projektnek a megvalósításban, mert meg vagyunk győződve arról, hogy a hidrogénmeghajtás is hozzájárulhat a vonzó, sőt klímasemleges vasúti személyszállítás kialakításához. Célunk, hogy ezt legkésőbb 2040-ig elérjük. Bajorország számára a kísérleti projektre költött több millió eurós támogatás több mint jó befektetés."

 

Albrecht Neumann, a Siemens Mobility Gördülőállomány területének világszintű vezetője: "A Mireo Plus H a legújabb generációs hidrogénüzemű vonatunk. Nagy hajtóerővel, kiváló gyorsulási képességgel és kiterjedt üzemi lehetőségekkel rendelkezik. Ez gyorsabbá, hatékonyabbá, környezetbarátabbá és kényelmesebbé teszi a vasúti közlekedést. A hidrogénmeghajtás a vonatok kibocsátásmentes, korszerű meghajtási formája, amely karbonmentessé teszi a vasúti közlekedést, és jelentősen hozzájárul  klímacéljaink eléréséhez."

 

Arnulf Schuchmann, a Bayerische Regiobahn ügyvezető igazgatója elmondta: "A Bayerische Regiobahn a bajor lakosság megbízható mobilitási partnerének tekinti magát, és szeretne számukra  klímabarát szolgáltatást nyújtani a mindennapokban. Gondolunk azonban a jövőre is, és örömmel segítünk a holnap mobilitási irányvonalának meghatározásában.

 

A projekt előkészítése során nagy erőfeszítéseket tettünk és nagybizakodással nézünk a vasúthálózatunkban lefolytatandó tesztüzem és a hidrogéntechnológiának a  vasúti ágazatban történő alkalmazása során megszerzendő know-how elébe. A Transdev Csoporttal, amelyhez tartozunk, és a teljes helyszíni csapatunkkal közösen a lehető legjobban készítjük elő a projektet, hogy biztosítani tudjuk a jövő évi zökkenőmentes tesztelés megkezdését."

  

A hidrogénüzemű vonatot a Siemens Mobility Mireo Plus platformján fejlesztik. A hidrogénmeghajtás fő alkotóelemei a tetőre szerelt üzemanyagcellák. A rendszer részét képezi a padló alatti akkumulátorok legújabb generációja, amelyeket az akkumulátor-specialista Saft szállít. A hidrogénmeghajtású vonat a sikeres Mireo regionális vonatplatform adaptációja, amelynek akkumulátoros és hagyományos elektromos meghajtású változata is elérhető. A vasúti közlekedésben használatos alternatív meghajtások fejlesztése a Siemens Mobility átfogó fenntarthatósági törekvéseinek része. A vállalat úttörő szerepet játszik a fenntartható mobilitás területén.