Kirekesztő megjegyzések miatt rótt ki bírságot a Rádió 1-re az NMHH

forrás: Prím Online, 2022. március 25. 11:30

A Balázsék című műsorban elhangzott, a kínai közösséggel szembeni kirekesztő megnyilvánulások miatt 200 ezer forint bírság megfizetésére és közlemény közzétételére kötelezte a Rádió 1 szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A testület politikai reklámok szabálytalan sugárzása miatt eljárást indít a TV2 szolgáltatója ellen.

A Rádió 1 szolgáltatójára 200 ezer forintos bírságot rótt ki a testület, amiért a Balázsék című műsor egy novemberi adásában a műsorvezetők kirekesztően beszéltek a kínaiak közösségéről. A szolgáltatónak a bírság megfizetése mellett közleményt is közzé kell tennie, amiben tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy törvényt sértett, amikor a műsorszámban az e közösséggel szembeni, általánosító és sztereotip gondolatok felerősítésére, ellenérzés kialakítására alkalmas megjegyzéseket tett, megfelelő ellenpontozás nélkül. 

 

A testület bejelentés alapján eljárást indít a TV2 szolgáltatója ellen. Az NMHH szerint felmerült annak lehetősége, hogy a csatornán pillanatreklámként leadott „Digitalizáció” című és a „Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként közzétett közleményeket politikai reklámokként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a közlemény megrendelőjének megfelelő feltüntetésével. A közlemények üzenetükkel, szín- és formavilágukkal a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatták.