Kevesebb mint a felére csökkent a kriptovaluták után fizetendő adó Magyarországon

forrás: Prím Online, 2022. május 17. 21:14

Napjaink egyik állandó beszédtémája a kriptovalutákkal való kereskedés, az azokkal kapcsolatos ügyletek és az abból származó bevétel. Nemrég pedig megérkezett a törvénymódosítás, amely a kriptovaluták adózását szabályozza Magyarországon. A Process Solutions Kft. (PS) hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalata fontosnak tartja a szabályok ismertetését, hogy ezen a kockázatokkal teli területen, legalább adókockázatok nélkül tudjunk kriptóval üzletelni. A PS adószakértőjének segítségével betekintést nyújtunk a kriptovaluták adózásának jelenlegi hátterébe.

A kriptovalutákkal kapcsolatos ügyleteket egészen az előző év végéig az összevont adóalapba tartozó egyéb bevételként határozták meg. 2022. január 1-jével azonban módosították a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, és az új jogszabályi rendelkezéssel egyértelműen szabályozásra került a kriptoeszközök használatából származó jövedelem adózása.

 

Mikortól számít adózandónak egy kriptóból származó profit?

A törvény világosan kimondja, hogy a kriptovalutából származó ügyleti nyereség és az üzleti veszteség különbsége tekinthető jövedelemnek. „Amikor csak kriptoeszközzel kereskedünk, tehát kriptoeszközt kriptoeszközre cserélünk, az még nem minősül adókötelesnek. Attól a pillanattól kezdve, hogy azért vagyoni értéket szerzünk vagy fiat valutára váltjuk azonban már jövedelemként kezeli a törvény” – mondta el a PS adószakértője. Fiat valuta alatt az államok által elismert fizetőeszközt értjük (forint, dollár, euró stb.), míg a megszerzett vagyonérték az a vagyoni előny, amely forgalomképes kereskedés tárgya lehet. Például, ha veszünk egy gépjárművet bitcoinért, akkor az egy adóztatandó jövedelemnek minősül.

 

Bizonyára sokak fejében megfogalmazódott már, hogy hogyan határozzuk meg a kriptóban vásárolt tárgyak pontos értékét? A szabályozás pedig egyértelmű választ ad erre a kérdésre: a megszerzéskori szokásos piaci értéket kell alapul venni. Tehát egy autó esetében meg kell vizsgálnunk, hogy az adott gépjárműtípus, -évjárat stb. esetében mi lenne a megállapítható ár független felek között.

 

Ha a tranzakció az új szabályozás hatálybalépése előtt történt, de a nyereséget ebben az évben szeretnénk lehívni, akkor is a jelenlegi szabályok érvényesek. Adóamnesztiát enged azonban a törvény azokra a 2021-es és azt megelőző évek tranzakcióira, amelyek nem voltak a korábbi bevallásokban feltüntetve. Ezeknek a tranzakcióknak az eredményét a 2022. évről szóló adóbevallásban lehet majd figyelembe venni.

 

 

Mennyi adóról beszélünk pontosan a kriptovaluták esetében?

Jó hír, hogy az új szabályozás alapvetően kedvez a kriptovalutáknak, hiszen összesen 15%-os személyi jövedelemadót vagyunk kötelesek fizetni a szerzett profit után. Ezzel szemben korábban a kriptoeszközökből származó jövedelmet az SZJA-n túl egy plusz 15,5%-os szociális hozzájárulási adó is terhelte. Adó-visszatérítés sajnos nem illeti az adózókat, mivel a kriptoeszközökből származó jövedelmek nem az összevont adóalapba tartoznak. Még egy kritérium azonban szintén kedvez az adózóknak, mert bár a törvény nem határoz meg limiteket, abban az esetben, ha nem éri el a minimálbér tíz százalékát, nem kell ügyleti bevételt megállapítani.

 

Mi történik a kriptovalutás üzletben szerzett veszteséggel?

A kriptovalutával üzletelés alapvetően még mindig magas kockázatot jelent, veszteségről pedig értelemszerűen akkor beszélünk, amikor a kriptoeszközre fordított kiadások meghaladják az elért ügyleti bevételt. A piaci ügyletekből származó üzleti jövedelemhez hasonlóan itt is alkalmazható az adókiegyenlítés. Ez azt jelenti, hogy a kriptoeszközökből származó jövedelmek kapcsán a tárgyévet megelőző két évben realizált ügyleti veszteséget figyelembe lehet venni, viszont ugyanúgy szerepeltetni kell a bevallásban.

 

Mi a teendő abban az esetben, hogyha a kriptóból szerzett nyereséget valamilyen FinTech vállalat számlájára szeretnénk lehívni?

A digitális világ velejárója, hogy a pénzkezelési folyamatok, lehetőségek tárháza is megnyílt, és számos különböző platformon tárolhatjuk a pénzünket. A fintech cégekre a hitelintézetekhez hasonló szabályok vonatkoznak, ha a szolgáltatásuk Magyarországon valósul meg. Tehát ha a kriptoeszközből folytatott ügyletek kapcsán szerzett bevételt fiat valutában tartjuk, ezek is jövedelemként funkcionálnak.

 

Az is előfordulhat, hogy valaki külföldi bankszámlára szeretné lehívni a kriptóban szerzett jövedelmét, akár különböző valutában. Ebben az esetben azt kell megvizsgálni, hogy Magyarországon adóztatandó jövedelemről beszélünk-e. „Hogyha egy magyar állampolgárságú adózó külföldi bankszámlán szerez jövedelmet, az Magyarországon ugyanúgy adóztatandó lesz, így alkalmazni kell a személyi jövedelemadóról szóló törvény általános rendelkezései közül az árfolyamra vonatkozó szabályokat. A forintra átváltáshoz a jövedelem megszerzésének napjára érvényes árfolyamot kell ilyenkor figyelembe venni, amit a Magyar Nemzeti Bank közleményeiben találhatunk meg.” – mondta el a PS adószakértője.