A Széchenyi István Egyetemen elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

forrás: Prím Online, 2022. május 24. 16:31

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciája alatt jelentették be Barcelonában, hogy a Huawei Technologies Hungary globális egyetemi együttműködési programjába bekerült a győri Széchenyi István Egyetem. A SEEDs ösztöndíjprogram célja a tehetséggondozás, valamint az 5G ipari felhasználásával – például a vasúti logisztika, a gyártás és a raktározás területén – kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmilliós forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magában foglalják a tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re. 

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciájának adott otthont Barcelona, ahol bejelentették, hogy a győri Széchenyi István Egyetem csatlakozik a Huawei globális ösztöndíjprogramhoz, amelynek részeként több tízmillió forintos alapot hoznak létre az egyetem hallgatói számára. A Huawei SEEDs Ösztöndíjprogramot 2021-ben indították el Európában, tizenkét országban, hogy a legtehetségesebb és legambiciózusabb diákokat segítsék karrierjük fejlődésében. A bejelentés mellett az egyetem és a vállalat megújította 2016-ban kötött stratégiai partnerségi megállapodását is, amelyet Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, docense és Radosław Kędzia, a Huawei közép- és kelet-európai, valamint az északi országokat felölelő vállalati régió alelnöke írtak alá.

 

Radosław Kędzia, a Huawei közép- és kelet-európai, északi országok alelnöke a barcelonai konferencián elmondta: „A Huaweinél fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a legújabb technológiákat a fiatal tehetségekkel, és megmutassuk nekik, hogyan változtathatja meg a tudomány és a technológia a világot. 2008-ban világszerte elindítottuk tehetségfejlesztő tanulmány programunkat, a Seeds for the Future-tt, amelyben eddig mintegy 3500 európai diák vett részt nagy sikerrel, Ezért úgydöntöttünk, hogy a SEED-et kiterjesztjük és létrehozzuk egy globális ösztöndíjprogramot is. Magyarországon a győri egyetemmel a legkorábbi az intézményes együttműködésünk , kiváló oktatási, vállalati és kutatási munkát végeznek.”

 

 

A Széchenyi István Egyetemen indult program keretében azokat a hallgatók, hallgatói csapatok és mentoraik által indított projekteket támogatják majd az ösztöndíj alapból, amelyek a mobilkommunikációs 5G ipari felhasználására keresnek megoldásokat, egyebek mellett a vasúti logisztika, a gyártás vagy a raktározás terén. A projektmunka magában foglalja tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re. 

 

„Köszönettel tartozunk a Huaweinek, hogy pénzügyi és szakmai segítséggel támogatja fiatal tehetségeinket és az egyetemi kutatómunkát. A mostani lépés újabb fontos mérföldköve az egyetem és a vállalat együttműködésének. 2014 óta tartó együttműködésünk, majd 2016-ban aláírt stratégiai partnerségünk számos területen járult hozzá ahhoz, hogy az oktatás még magasabb színvonalú lehessen és hallgatóink naprakész, gyakorlati tudást szerezhessenek a legújabb technológiák területén is” – hangsúlyozta Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, docense.

 

A Huawei és a Széchenyi István Egyetem együttműködése 2014-ben indult az első magyarországi Seeds for the Future programmal, melynek keretében számos diák jutott el tanulmányi útra Kínába. 2016-ban a vállalat egy nagy számítású kapacitású számítógépet adományozott az egyetemnek, majd 2020-ban a Széchenyi István Egyetemen is elindult a Huawei ICT Academy oktatási programja, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az oktatók és a hallgatók megismerkedjenek az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt, hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új perspektívákkal, irányzatokkal. A vállalat évek óta segíti az egyetem Távközlési világnapi konferenciájánk létrejöttét, technológiai roadshowkat szerveznek közösen a hallgatóknak. 

 

A Huawei a tehetségek szolgálatában

A világszerte mintegy 2000 egyetemmel van partnerségben, hogy támogassa a jövő IKT szakembereit. Magyarországon a Huawei 2014-ben indította el a Seeds for the Future programot, melynek keretében hetvenöt magyar diák látogathatott el Kínába, és tekinthetett be a vállalat sencseni központjában az élvonalbeli IKT-technológiai megoldásokkal. 2020 és 2022 között több mint százötven magyar diák vett részt az Online Seeds programban. A Seeds for the Future program célja, hogy fejlődési lehetőséget, iránymutatást adjon az IKT-iparág tehetségeinek a szakterületeiken. A hallgatók megismerkedhetnek az IKT iparág fejlett technológiáival, és specifikus szakértelmet és készségeket halmozhatnak fel, hozzájárulva a globális IKT iparág fejlődéséhez.