A globális ipar felgyorsítja az energiahatékonysági beruházásokat

forrás: Prím Online, 2022. május 30. 12:31

Egy új felmérés szerint a globális ipar a következő öt évben felgyorsítja az energiahatékonyságba történő beruházásait, mivel a nettó zéró kibocsátás elérése felé tartó verseny egyre intenzívebbé válik. Az energiahatékonysági beruházásokról szóló 2022. évi felmérés (Energy Efficiency Investment Survey) egy nemrég kiadott ENSZ-jelentés nyomán készült, amely összehangolt fellépésére szólítja fel az országokat, hogy gyorsabb ütemben csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. 

A Sapio Research által végzett globális felmérés 13 ország 2294 vállalatát célozta meg, amelyek 500 – 5000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztatnak. A felmérés a legfrissebb képet nyújtja arról, hogy az iparágak világszerte hogyan tervezik azokat energiahatékonysági intézkedésekre fókuszáló beruházásokat, amelyekkel a nettó zéró kibocsátást kívánják elérni. A felmérés legfontosabb megállapítása, hogy a vállalatok több mint fele (54%) már most is végez ilyen  beruházásokat, míg 40%-uk idén tervez energiahatékonysági fejlesztéseket. 

 

„A jelentős népesség- és gazdasági növekedés kritikus pontig gyorsítja az éghajlatváltozást, ha a kormányok és az ipar nem fokozzák erőfeszítéseiket. A növekvő urbanizáció és az erősödő geopolitikai feszültségek még kritikusabbá teszik az energiabiztonságot és a fenntarthatóságot" – mondta Tarak Mehta, az ABB Hajtások üzletágának vezetője. „Az energiahatékonyság javítása alapvető stratégiának számít ezen potenciális válságok kezeléséhez. Ezért a beruházásoknak a felmérésben jelzett felgyorsítása pozitív hírnek tekinthető.”    

 

 

Az ipari villanymotor-hajtásra alapozott rendszerekben különösen nagy lehetőségek rejlenek az energiahatékonysági intézkedések terén. A felmérésben részt vevők csaknem kétharmada korszerűsíti berendezéseit a legjobb hatékonysági osztályba tartozó berendezésekre, és többek között változtatható fordulatszámú villamos hajtásrendszerekkel vezérelt, magas hatásfokú villanymotorokat kíván telepíteni.    

 

A jelentés rámutat az aggodalomra okot adó területekre is. A válaszadók fele a költségeket jelölte meg az energiahatékonyság-javítás legnagyobb akadályaként, 37 százalékuk pedig az állásidőt tartotta akadályozó tényezőnek.  Szintén aggasztó, hogy a válaszadóknak csak 41 százaléka érezte úgy, hogy rendelkezik az energiahatékonysági intézkedésekkel kapcsolatos összes szükséges információval. 

 

 

„Alapvető fontosságú, hogy az érdekelt felek az egész iparban megértsék, hogy a nettó zéró kibocsátás nem feltétlenül jelent nettó költséget. A beszállítóknak és a kormányoknak egyaránt szerepük van annak az üzenetnek a népszerűsítésében, hogy az energiahatékony technológiák alkalmazása a CO2-kibocsátás csökkentése mellett a beruházás gyors megtérülését nyújtja. A lényeg az, hogy az energiahatékonyság jó az üzletnek és jó a környezetnek is" – mondta Mehta.

 

További fontos tanulságok a felmérésből:

•  A válaszadók arról számoltak be, hogy éves működési költségeik átlagosan 23 százalékát az energiafelhasználás teszi ki. 

•  Tízből kilencen jelezték, hogy az emelkedő energiaköltségek legalább kismérvű veszélyt jelentenek a nyereségességre, míg egyúttal a válaszadók több mint a fele (53 százalék) e veszély mértékét inkább közepesnek vagy jelentősnek vélte.

•  Annak ellenére, hogy a költségek jelentős akadályt jelentenek az energiahatékonyság javítását célzó beruházás előtt, a költségmegtakarítás volt a legfontosabb, a beruházás mellett szóló érv (59 százalék). 

 

 

Energiahatékonysági Mozgalom (Energy Efficiency Movement) 

A felmérést az ABB által 2021-ben indított, számos érdekelt felet megszólító kezdeményezés, az #energyefficiencymovement részeként végezték. A mozgalom összhangban van a vállalat „Fenntarthatóság 2030” stratégiájával, amely alapján az ABB kötelezettséget vállal arra, hogy támogatja az ABB ügyfeleit abban, hogy 2030-ig, együttesen évi 100 megatonnával csökkentsék CO2-lábnyomukat, ami évente 30 millió belső égésű autó közúti forgalomból való kivonásának felel meg. Tehát az Energiahatékonysági Mozgalom célja a figyelemfelkeltés és a cselekvésre felhívás az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, az éghajlatváltozás elleni küzdelem támogatásában. A vállalatokat felkérik, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és tegyenek nyilvános ígéretet, hogy ezzel másokat is cselekvésre ösztönözzenek.