Elhunyt Horváth Péter, a "controllingpápa", cégalapító, mecénás

forrás: Prím Online, 2022. június 7. 14:58

A stuttgarti központú Horváth nemzetközi vezetési tanácsadó cég több mint 1000 munkatársa gyászolja cégalapítójukat, Horváth Pétert, a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökét. "Hirtelen halála teljesen váratlanul ért minket, és mindannyiunkat nagyon fájdalmasan érint" – mondta Helmut Ahr vezérigazgató. "Horváth Péterrel nemcsak egy jövőbemutató gondolkodású, szenvedélyesen vállalkozó személyiséget veszítünk el, hanem egy olyan mentort is, aki energiájával és lelkesedésével mindig képes volt lenyűgözni a körülötte lévőket."

Horváth Pétert a controlling úttörőjeként tartják számon német nyelvterületen. 1981-ben alapította meg Stuttgartban a Horváth vezetési tanácsadó céget, majd 1989-ben Budapesten az IFUA Horváthot, amely azóta Magyarország egyik legnagyobb vezetési tanácsadó cégévé vált. A Horváth ma több mint 1000 magasan képzett munkatársat foglalkoztat Németországban, Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Romániában, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben.

 

Horváth Péter 1989-től 2001-ig volt a nemzetközi tanácsadó cég vezérigazgatója, 2001-ben lett a felügyelőbizottság elnöke, 2014-től 2021 végéig pedig helyettes elnöke. Az év elején lemondott erről a tisztségéről, ekkor a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökévé választották a cégnél, amely ma Németország negyedik legnagyobb vezetési tanácsadó cége. Visszavonulását a 2022. február 3-i születésnapja alkalmából így indokolta: "A 85. születésnap jó alkalom arra, hogy az utódlás tervezéséhez időben lemondjak egy pozícióról".

 

"Miután Horváth Péter visszavonult, mint a felügyelőbizottság aktív tagja, személyes projektjeire és érdeklődési körére kívánta fordítani idejét. Az, hogy ez az idő már nem adatott meg neki, mindannyiunkat nagyon nagy szomorúsággal tölt el. Horváth Péter úgy ötvözte a tudományt, a vállalkozói és a kulturális érdeklődést egy személyben, mint senki más" – mondta Helmut Ahr, a Horváth vezérigazgatója.

 

 

Mozgalmas életét a tudomány és a vállalkozói szellem jellemezte

Horváth Péter életét bátor döntések, magával ragadó szenvedély, vállalkozói szellem és sportos életvitel jellemezte. Magyarországon született, 1956-ban a forradalom során Ausztriába, majd Németországba menekült. Horváth Péter 1973-ban a Darmstadti Műszaki Egyetemen megalapította az első németországi controlling tanszéket. Jelentős befolyást gyakorolt a controlling modern felfogására a vállalati gyakorlatban. Őt tekintik e közgazdasági diszciplína megalapítójának német nyelvterületen, ő az, aki tudta, hogyan kell a tudományt és az oktatást összekapcsolni a vállalati gyakorlattal. A "Controlling" című, 1979-ben megjelent alapművének immár a 14. kiadása látott napvilágot, és öt nyelvre fordították le. Horváth Péter összesen több mint 40 szakkönyvet, számtalan szakcikket írt, és társszerkesztője volt a "Controlling", a "Wissenschaftsmanagement" és a "Familienunternehmen und Strategie" című német folyóiratoknak.

 

Horváth Péter 1981-től 2003-ig a Stuttgarti Egyetem professzoraként oktatott, összesen 85 jelölt doktorált nála. 1982-ben társalapítója volt a "Förderkreis Betriebswirtschaft an der Universität Stuttgart e.V."-nek, amelynek célja többek között a tudomány és a gyakorlat összekapcsolásának elősegítése volt. Horváth Péter nemzetközileg is nagy tekintélynek örvendett. Vendégprofesszori feladatokat látott el olyan nemzetközi egyetemeken, mint New York, Bécs, São Paulo és Sanghaj. Tudományos eredményeiért több egyetemtől díszdoktori címet kapott, Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem és a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem ismerte el így munkásságát. Horváth Péter a sportban is ambiciózus célokat tűzött ki maga elé: 2012-ben, 75 évesen is lefutotta a New York-i maratont, immár 22. alkalommal.

 

Horváth Péter inspiráló pályafutását ez az életrajzi kisfilm is bemutatja, amely 80. születésnapja alkalmából készült (csak német nyelven érhető el): 

 

 

Horváth Péter egyedülálló személyisége és életműve továbbra is hat. Elkötelezettsége a fiatal tehetségek támogatása iránt

Horváth Péter 2001-ben megalapította az International Performance Research Institute (IPRI) nonprofit kutatóintézetet, és személyesen elkötelezett volt a művészetek, a tudomány és a nemzetközi együttműködés előmozdítása mellett is. Különböző tiszteletbeli pozíciókat töltött be, és saját alapítványt hozott létre. A 2002-től működő Horváth Péter Alapítvány ösztöndíjakkal támogatja a stuttgarti Zeneművészeti Egyetem fiatal művészeit, évente díjat adományoz az üzleti életben megvalósuló fenntarthatósági projektekért (Green-Controlling-Preis, azaz Zöld Controlling Díj), és diplomamunkákat díjaz. Horváth Péter többek között tiszteletbeli elnöke volt a stuttgarti Irodalom Háza Üzleti Klubjának, valamint kuratóriumi tagja az Adolf Hölzel Alapítványnak. Támogatta a baden-badeni "Festspielhaus"-t, más művészeti és kulturális projekteket, az Ulmi Egyetem Üzleti Információ Tanszékét és a Duna menti egyetemek tudománymenedzsment témájú konferenciáját.

 

Magyarországon létrehozta a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat fiatal magyar írók számára, támogatta a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetet, a Budapesti Fesztiválzenekart, a Liszt Múzeum Alapítványt, a Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalkozások Kutatóközpontját. A magyar állam 2006-ban a magyar kultúra külhoni megismertetéséért Pro Cultura Hungarica díjjal, 2013-ban a magyarországi közgazdaságtudományi kutatás és oktatás, valamint a magyar–német gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért és a magyar kultúra németországi bemutatása és terjesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki.

 

"Horváth Péternek a jövő volt fontos, nem a múlt. A leginnovatívabb ötletnek kellett érvényesülnie, nem a hierarchiának. És a minőség számított neki, még a részletekben is. Ezzel a hozzáállással diákok generációit inspirálta, sikeres céget alapított és sok barátot szerzett. Víziója lenyűgöző életműve által folytatódik" – mondta Bernd Gaiser, a Horváth felügyelőbizottságának elnöke, akinek Horváth Péter szeretve tisztelt mentora és munkatársa volt.

 

Forrás: Horváth AG