Allianz utasbiztosítások: blokklánc-technológiával és okosszerződésekkel a maximális kényelem érdekében

forrás: Prím Online, 2022. június 18. 15:01

Az Allianz Hungária Zrt. a magyar biztosítási piac meghatározó szereplőjeként és a jövő biztosítójaként, illetve a technológiai fejlődés, az innováció és a digitalizáció elkötelezettjeként mindig arra törekszik, hogy amint lehet, beépítse a legújabb vívmányokat biztosítási termékeibe. 

A biztosító az informatikában és a pénzügyi szférában egyaránt a jelen és a jövő meghatározó eszközeinek tartott blokklánc-technológiát és okosszerződéseket először utasbiztosításaiban, repülőgépjáratok törlése esetén hasznosítja.

 

Modern megoldás a hétköznapi problémára

A késés és a járattörlés a légiközlekedés kezdete óta a repülőgépes utazások velejárói, ezért a legtöbb utasbiztosítási csomagban található erre vonatkozó fedezet. Az Allianz Hungária Útitárs, Téli Sportok és Extrém sportok biztosítások Arany és Platina csomagjai már eddig is megoldást kínáltak a sok fejfájással járó eseményre, a blokklánc-technológia és az okosszerződések alkalmazásával csak a térítési mód változik meg: ezentúl sokkal egyszerűbbé válik az egész folyamat, már nincs szükség a biztosítási esemény bejelentésére, annak elbírálása automatikussá vált, amennyiben az ügyfél a szerződéskötés során megadja a járat számát és bankszámlaszámát, az ügyfélnek a biztosítás megkötésén kívül egyáltalán nincs teendője. A kifizetés ugyancsak automatikusan történik meg a repülőgépjárat törlését vagy késését követően, a szerződéskötéskor megadott bankszámlaszámra. A kényelmes, ügyfélbarát, biztonságos és emberi felügyeletet nem kívánó folyamatot a technológiai háttér garantálja.

 

 

Blokkláncokról egyszerűen

A blokklánc egy információ tárolására alkalmas informatikai rendszer, amely a leginkább egy könyveléshez hasonlítható, és amelyet struktúrájából adódóan gyakorlatilag lehetetlen hamisítani. A blokkok tranzakciós bizonylatokból állnak, melyeket a teljes rendszert működtető számítógépes hálózat tárol. Abban a pillanatban, hogy új blokk fűződik a lánchoz, ez az új információ – validációt követően – egy tranzakcióként kerül rögzítésre a hálózatot alkotó gépeken. Ez biztosíték arra, hogy nem lehet visszaélni az adatokkal, hiszen ahhoz a blokklánc összes számítógépének információját módosítani kell. Ez tette lehetővé a közismert kriptovaluták (legfőképp a Bitcoin és az Ethereum) létrejöttét. A technológia alkalmazása a pénzügyi és biztosítási szektorban a közelmúlt és a jelen legnagyobb újítása, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása pedig a közeljövő kulcsfontosságú iránya.

 

„Személy szerint nagyon izgalmasnak tartom ezt az időszakot a biztosítási piacon, az új megoldások az új ügyféligényekre reagálnak, gyorsabb, könnyebb kárrendezési folyamatot eredményeznek és szélesebb biztosítási fedezetet nyújthatnak. A későbbiekben az okosszerződések segíthetnek, hogy a biztosítások feltételeinek teljesülése könnyen nyomon követhető legyen bármilyen kötvény esetén, a biztosítótársaságok pedig a megfelelő adatforrások alkalmazásával pontosíthatják és gyorsíthatják a kárrendezési folyamataikat” – mondja Ferenczi Ádám, az Allianz utasbiztosításaiban alkalmazott blokklánc-megoldásokat fejlesztő Insurwiz Technology Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A blokkláncokon létrehozott okosszerződések tulajdonképpen programkódok, amelyek egy előre meghatározott feltétel teljesülésekor, a szerződés szabályai szerint automatikusan tranzakciót indítanak, ami a láncon valamilyen állapotváltozást eredményez. A feltétel teljesülését, a szerződés végrehajtását és a tranzakciók követhetőségét a programkód szavatolja.

 

„A saját, Ethereum alapú blokkláncon futtatott okosszerződések összeköttetésben állnak külső adatforrásokkal, melyek alapján egyértelműen eldönthető, hogy az adott feltételek teljesülnek-e, a légi járat késett vagy törölték. Amennyiben egy járattal incidens történik, az okosszerződésben foglalt kötelezettségek alapján elindul a kárkifizetés az ügyfél felé, és ez nem igényel manuális beavatkozást sem az ő, sem az Allianz részéről, ráadásul mindez biztonságosan történik” – segít eligazodni a technológiai háttér működésében Ferenczi Ádám. Az okosszerződések használatának köszönhetően automatikus, gyors, olcsó, átlátható és kényelmes folyamattá válik a biztosítási ügyintézés.

 

Az eddig napokig, sőt akár hetekig is tartó adminisztráció helyett a blokklánc-technológiának és az okosszerződéseknek köszönhetően az ügyfél huszonnégy órán belül hozzájuthat a termék szerződési feltételeiben meghatározott biztosítási összeghez. 

 

Az Insurwiz Technology Kft. szakemberei 2019 óta azon dolgoznak, hogy a blokklánc-technológia és az okosszerződések előnyeit kézzelfoghatóvá tehessék a biztosítottak számára, és olyan új, parametrikus megoldásokat hozzanak létre, amelyek egy nyugodt utazást garantálnak. Nemcsak egy késett járat tudja elrontani a nyaralást, de a rossz időjárás vagy egy nem várt esemény is kellemetlen, melyre egy megfelelő biztosítás segítséget nyújthat.