TOP3-ban a Vodafone a legnyitottabb hazai vállalatok listáján

forrás: Prím Online, 2022. július 1. 16:50

A nemzetközi Pride hónap alkalmából közzétett új kampánya keretében végzett országos felmérést*  a Nyitottak vagyunk társadalmi vállalkozás, amely eredményeként a Vodafone ezüst minősítéssel bekerült a három legnyitottabb hazai vállalkozás közé. A kérdőíves felmérés a hazai nagyvállalatok körében a munkavállalók munkahelyi biztonságérzetét és elkötelezettségét kutatta. Az Open Survey független szakértők bevonásával nem csak az LMBTQ közösségek, de számos kisebbség munkahelyi jólétét is vizsgálta. 

Önként jelentkezhettek a vállalatok a Nyitottak vagyunk felmérésére, hogy egy külső, független entitás mérje fel, mennyire érziksokszínűnek, befogadónak, elfogadónak a munkahelyüket munkavállalóik, és mennyire érzik biztonságban magukat a munkahelyi környezetben. A kérdőívek kiértékelése alapján a Vodafone az ország három legnyitottabb vállalatának egyike lett.

 

Az ezüst minősítés fontos visszacsatolás a Vodafone számára az befogadó vállalati kultúra kialakítása terén végzett többéves munkája kapcsán. A Vodafone vállalati kultúrája nem csupán a toleranciára épül, de ünnepli a diverzitást, az inkluzivitást pedig a vállalat egyik alapértékének tekinti. Az elmúlt években számos gyakorlati lépést tett a vállalat az alapértékek erősítése érdekében. A Vodafone új vezetőfejlesztési programjának kezdő és tapasztalt vezetői szinten is része a Sokszínűség és Befogadás kérdésköre, és az ezzel járó vezetői felelősség hangsúlyozása. A Vodafone éves tehetség kalibrációjában kiemelt szerepet kap a női tehetségek támogatása mentoringgal és coaching programokkal, a stratégiai célok közé bekerült az LMBTQ közösségek kiemelt támogatása, ami többek között belső érzékenyítő tréningeken és előadásokon keresztül valósul meg. 

 

Az LMBTQ közösségek támogatása mellett a Vodafone kiemelt figyelmet fordít a nemek közötti egyenlőség megteremtésére is, ezt célozza például a Portfolióval közösen létrehozott Legjobb női digitális vállalkozói díj, mellyel idén először 10 olyan női kisvállalkozót díjazott, akik kiemelkedő üzleti eredményt értek el a digitalizáció és a technológia aktív használatával.

 

A vállalati szintű inkluzivitást elősegítendő tematikus vezetői képzések indultak, a női munkatársak munkahelyi egyenlőségét, illetve karrierépítési lehetőségét pedig Women in Tech mentoring program kiépítésével támogatja a vállalat. Hasonló céllal indította útjára a Vodafone a Women in Technology Hungary Egyesületet, ami egy olyan hiánypótló közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platform a hazai piacon, amely inspirációt, mentorálást és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára.

 

A Vodafone éppúgy támogatja a nők karrierépítését, ahogy a férfi kollegák esetében a családi életben való kiteljesedét. A vállalat 2021-ben extra, 16 hetes szülői szabadságot vezetett be, amit a Vodafone-nál dolgozó, nem szülési szabadságon levő szülők, jellemzően apukák, vehetnek igénybe a gyermek érkezésétől számított másfél éven belül. A juttatást örökbefogadó szülők is igénybe vehetik. 

 

„A Vodafone-nál minden nap aktívan és tudatosan dolgozunk azért, hogy olyan sokszínű és befogadó vállalati kultúrát építsünk ki, amelyben minden dolgozónk biztonságban érezheti magát, és ahol minden munkavállalót a képességei és eredményei, nem pedig a faji, nemi vagy szexuális hovatartozása alapján ítélünk meg” – mondta Berkes Áron, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese. „Ez vállalati szempontból is érték, hiszen számunkra kiemelten fontos a tehetséges munkavállalók bevonzása és megtartása, a karrierépítésük támogatása. A Nyitottak vagyunk felmérésében való részvételt azért tartottuk fontosnak, mert – bár folyamatosan gyűjtjük a dolgozói visszajelzéseket – így egy független szervezeten keresztül kaphattunk visszajelzést kollégáinktól. Ráadásul a Nyitottak vagyunk rövid- és hosszútávú akciójavaslatai segítik a Vodafone-t abban, hogy a jövőben is hatékonyan haladjon tovább az esélyegyenlőség megteremtése felé vezető úton.” – tette hozzá Berkes Áron.

 

A vállalat nagyra értékel és tiszteletben tart mindenkit fajtól, etnikai hovatartozástól, fogyatékosságtól, kortól, szexuális irányultságtól, nemi identitástól, meggyőződésektől, háttértől, kultúrától és vallástól függetlenül, és a jövőben is ezeknek az értékeknek a társadalmi elfogadásáért, és az egyenlőségért dolgozik.