Lucart Csoport: A papír beszél – legyünk zöld hősök

forrás: Prím Online, 2022. július 15. 12:35

A hazánkban Nyergesújfalun jelen lévő olasz Lucart Csoport közzétette 17., független fél által tanúsított Fenntarthatósági jelentését. Kiderül belőle, hogy már tavaly elérték azt az eredetileg 2025-re kitűzött céljukat, hogy 100%-ban újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolást használjanak. A CPR Systemmel alapított társult vállalkozásuk, a Newpal S.p.A. újrahasznosított műanyagból kiváló minőségű raklapokat fog előállítani, amivel lezárul a Tetra Pak típusú kartondobozok visszanyerésének a köre. 

Körforgásos gazdaságot, termelés- és energiahatékonyságot, valamint energia öntermelést célzó beruházások, beszerzések megújuló forrásokból, és piacdiverzifikálás a globális válsággal való megbirkózás jegyében.

 

A Lucart 17. Fenntarthatósági jelentése az első, amelyet független fél hitelesített. A cég arra törekszik, hogy előmozdítsa a fenntartható papírgyártást. Ennek érdekében 2014 óta 14,9%-kal, illetve 47%-kal csökkentette a fajlagos CO2- és NOx-kibocsátását, 13,2%-kal a fajlagos energiafogyasztását, és összesen 80%-ban visszaszorította a hulladékot. A fajlagos vízfogyasztás 2013-hoz képest 23,3%-kal csökkent. Az olaszországi Lucca megyében „A papír beszél – legyünk zöld hősök" (Carta Canta – Essere Green Heroes") című rendezvényen bemutatott 2021-es jelentésből kiderül, hogy a vállalat több mint 540 millió eurós forgalmat (6,5 %-os növekedés 2020-hoz képest) ért el egy olyan évben, amelyet a világjárvány és az azt követő globális gazdasági válság jellemzett.

 

A Lucart 2021-es Fenntarthatósági jelentésének főbb pontjai:

• új célokat tűztek ki a környezeti kibocsátások csökkentésére: -15,9% CO2, -47% NOX, -23,3% H2O

• 540 millió eurót meghaladó (+6,5%) árbevételt értek el a fogyasztás visszaesése ellenére

• négy évvel korábban elérték a 100%-ban újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolásra vonatkozó tervüket

• Natural Projektjükkel több mint 7,6 milliárd italos kartondobozt hasznosítottak újra, amely a műanyag- és alumíniummaradványoknak második életet ad, és egyúttal új üzleti lehetőségeket is biztosít kiváló minőségű raklapok gyártásával

• A Borgo a Mozzano településen található gyárban 3 MW-os fotovoltaikus erőművet indítottak

 

 

 

100%-ban újrahasznosítható és/vagy komposztálható csomagolás

A Lucart négy évvel korábban elérte 2025-re kitűzött célját a 100%-ban újrahasznosítható és/vagy komposztálható csomagolások használatában. A papíripari ökológiai átállás útján tovább haladva azon dolgozik, hogy növelje a teljesen vagy részben újrahasznosított nyersanyagokból készült csomagolások használatát.

 

Második élet az italos kartondobozoknak, új üzleti lehetőségek 

A Lucart továbbra is elkötelezett a Natural Projekt mellett, amelyet 2010-ben a K+F részleg indított a körforgásos gazdaság jegyében. Célja a szűz cellulóz helyett alternatív rostok felhasználásának fejlesztése, hogy a Tetra Pak típusú italos kartondobozokban található összes anyagot visszanyerjék.

 

A Natural Projekt keretében 2013 és 2021 között a Lucart a következőket érte el:

• több mint 7,6 milliárd kartondobozt hasznosítottak újra; ez a mennyiség egymás mellé téve 44-szer érné körbe a Földet

• több mint 3,3 millió, vagyis 11 200 futballpályányi fát óvtak meg a kivágástól

• több mint 195 ezer tonnányi CO2 légkörbe kerülését előzték meg; ennyi CO2-kibocsátást 1 542 208 Róma-Milánó (vagy Budapest-Prága) autóúttal érnénk el

 

A Natural Projekt és a Tetra Pak újrahasznosítási tevékenysége nyomán jött létre a Lucart és a CPR System társult vállalkozása, a Newpal S.p.A. Ez a leányvállalat a Borgo a Mozzano üzemből származó, újrahasznosított műanyagból innovatív gépekkel kiváló minőségű raklapokat fog előállítani. Kb. 7 millió eurós beruházással egy ipari központot hoznak létre Ferrara térségében, amely várhatóan 2023 januárjában készül el, és ezzel lezárul a Tetra Pak típusú kartondobozok visszanyerésének köre. Mindez nagy előnyökkel jár a környezet szempontjából és egyben új üzleti lehetőségeket is hordoz.

 

„A tavalyi év második felében az áruk iránti kereslet kiegyensúlyozottá vált a fogyasztói és a nem otthoni felhasználású (away from home) termékek között. Az évet azonban az összes nyersanyag, mind a szálas-, mind a segédanyagok árának meredek emelkedése jellemezte, az energiaárak pedig 2021 utolsó negyedévében az egekbe szöktek, amit súlyosbított az ukrajnai háború kitörése 2022 első negyedévében" – mondta Massimo Pasquini, a Lucart vezérigazgatója. „A fenntarthatóság továbbra is központi eleme az innovációinknak, hogy egy jobb jövőt építsünk. A nyersanyagokra és az energiára vonatkozó makrogazdasági keret arra ösztönöz minket, hogy felgyorsítsuk az elmúlt években megkezdett intézkedéseinket a körforgásos gazdaság, a termelési- és energiahatékonyság, a megújuló energia termelése és beszerzése terén, valamint a piac- és a termékek diverzifikációjába való beruházások tekintetében, különös tekintettel az olasz nemzeti helyreállítási és rugalmassági tervre (NRP), amelynek keretében a Lucart Csoport számos projektet nyújtott be.”

 

A #GreenHeroes jelölés Alessandro Gassman által

A fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében a Lucart csatlakozott az Alessandro Gassman, népszerű olasz színész által 2019 januárjában indított #GreenHeroes kezdeményezéshez. Az Annalisa Corradóval és a Kiotói Klub tudományos támogatásával létrehozott projekt olyan vállalatok és vállalkozók történeteit gyűjti, akik befektetnek a jövőbe, és megmutatják, hogyan lehet úgy értéket és munkahelyeket teremteni, hogy közben gondoskodnak a világról is, amelyben élünk.