Ismét kockázatelemzőkkel és informatikusokkal sakkozott az olimpiára készülő női sakkválogatott

forrás: Prím Online, 2022. július 17. 09:53

Lassan hagyománnyá válik, hogy a magyar női sakkválogatott a Morgan Stanley budapesti irodájának csapatával méri össze az erejét az olimpiai felkészülés hajrájában. A két csapat négy évvel az első meccse után június 27-én hétfőn másodszor mérkőzött meg egymással. A küzdelmes, de szórakoztató összecsapást mindkét csapat játékosai élvezték, a végeredmény pedig 14:11 lett a női válogatott javára. A matematika, a mérnöki és az informatikai tudományok logikája sok szempontból közel áll a sakkhoz, ezért a Morgan Stanley-nél élénk sakkélet zajlik, és a cég immár negyedik éve a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivál főtámogatója.

Négy éve a grúziai sakkolimpia előtt a magyar női válogatott 49,5:30,5 arányban győzte le a Morgan Stanley munkatársaiból álló csapatot, mielőtt végül a kiváló ötödik helyen zárta a nemzetközi tornát. Most, az augusztusi indiai sakkolimpiára készülő – és ott az éremszerzést megcélzó – válogatott ismét összemérte az erejét a globális pénzintézet magyarországi munkatársaival, és ezúttal 14:11 arányban győzedelmeskedett a Hoang Thanh Trang, Lázárne Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna összetételű csapat.

 

 

A világ egyik vezető pénzügyi szolgáltatója 2006-ban egy matematikai modellező csapattal nyitotta meg budapesti irodáját, amely azóta globális hálózatának egyik legfontosabb informatikai és elemző központjává bővült több mint 2500 tehetséges alkalmazottal. A női válogatottal megmérkőző csapatának gerincét az iroda kockázatelemző, modellező, kvantitatív és informatikai területen dolgozó munkatársai alkották, akik jellemzően természettudományos, műszaki, mérnöki és matematikai (STEM) képzettséggel rendelkeznek.

 

 

„A STEM területek logikája, gondolkodásmódja sok szempontból közel áll a sakkhoz, és a játék nagyban hozzájárul olyan képességek fejlesztéséhez, mint a stratégiai gondolkozás, a problémamegoldás, a döntéshozatal időkényszerben, a mintafelismerés, illetve a különböző helyzetekhez, ellenfelekhez való alkalmazkodás képessége” – mondta el Mayer Dániel, a Morgan Stanley budapesti kockázatelemző részlegének vezetője a mérkőzés előtt. „Ezért nem meglepő, hogy munkatársaink között számos amatőr sakkozó és aktív versenyző is van. A banknál jelenleg 5 nemzetközi mester dolgozik, közülük 2 Budapesten, és mindketten benne vannak az 50 legjobb magyar sakkozó között a jelenlegi ranglistán. Ezen kívül 2 FIDE mester és 1 mesterjelölt dolgozik a budapesti központban.”

 

 

A globális bank legjobb játékosai immár tíz éve minden évben összemérik a tudásukat a Morgan Stanley irodák közötti sakktornáján. A versenyre a világ minden tájáról neveznek a kollégák a bank irodáiból, köztük New Yorkból, Londonból, Tokióból, Hongkongból, Baltimore-ból, Chicagóból, Montréalból, Mumbaiból, Bangalore-ból és természetesen Budapestről. Idén minden korábbinál népszerűbb az esemény rekord számú, 42 irodából több mint 600 sakkozó jelentkezett. A torna 16-os döntőjét, a tavalyi évhez hasonlóan, a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivál keretében rendezik meg. A Morgan Stanley idén immár negyedik éve az esemény főtámogatója.

 

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy részei lehetünk a női válogatott felkészülésének, és természetesen sok sikert kívánunk nekik az olimpiára” – tette hozzá Mayer Dániel. „Fontos célnak tartjuk, és számos kezdeményezéssel dolgozunk azért, hogy a STEM területen növekedjen a nők aránya. Ilyen szempontból annak is örülünk, ha egyre több lány kezd sakkozni, mert ez a sportág jó alapot adhat számukra, hogy ezeken a területeken próbáljanak szerencsét. Büszkék vagyunk rá, hogy a Morgan Stanley-nél gyorsan emelkedik az IT-ban dolgozó nők aránya. Sokan közülük mentorként a középiskolás lányoknak szóló, a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) közösen immár négy éve szervezett Smartiz matematikai és programozási oktatási programban is részt vesznek, bizonyítva, hogy lehetséges nőként sikeres karriert befutni akár a világ egyik vezető pénzintézeténél.”