Amit a rakós botokról tudni kell

forrás: Prím Online, 2022. július 1. 16:54

Amikor horgászfelszerelésre gondolunk, valahogy mindenkinek a horgászbot jut elsőként az eszébe. Talán azért, mert végső soron ez teremti meg a kapcsolatot köztünk és szeretett közegünk, a víz között, szerencsés esetben pedig köztünk és a horogra akadt hal között. 

Egy biztos, nagyon sok horgásznak a rakós botokra esik a választása.

 

Mikor válasszunk rakós botot?

 

Horgászbot-választásnál két dolgot kell átgondolnunk: mire és hogyan szeretnénk horgászni?

 

Azért köt ki nagyon sok horgász a rakós botnál, mert ez az a botfajta, amit szinte minden vízben kiválóan tudunk használni, legyen szó akár tóról vagy folyóról. Nem véletlen, hogy sok versenyhorgász is rakós botot használ! Nem beszélve az élményől, amit nyújt – a finom felszereléssel még nagyobb élmény elejteni egy tekintélyes méretű halat. A TackleBait.hu horgász webáruházban pedig igazán izgalmas választékból válogathatunk.


 

Mik a rakós botok alapvető jellemzői?

 

A rakós botok onnan kapták a nevüket, hogy több tagot egymásba rakva alakul ki a bot végső hossza, tehát a botok nem teleszkópos rendszerrel húzhatók ki egymásból. A bot hosszának változtatásához a hátsó tagokból kell levennünk.

 

Hosszuk 7-8 métertől akár 20 méterig is terjedhet, de a Nemzetközi Versenyhorgász Szövetség 13 métert határozott meg férfi versenyzők esetében – ez az a hossz, ami nem okoz egészségügyi károsodást, például húzódásokat, és nem mér túlzott terhelést a gerincre. Hobbihorgászok esetében elegendő a maximum 11,5 méteres hossz, de sokszor ennyi sem szükséges: egy 9-10 méteres bottal már kényelmesen el lehet horgászgatni.

 

Mit vegyünk figyelembe a bot kiválasztásakor?

 

A rakós botok minőségét elsősorban az határozza meg, hogy milyen anyagokat használnak fel a gyártásukhoz. Háromféle anyag jöhet szóba: a karbonszál, a műgyanta és az üvegszál.

 

A karbonszál a legdrágább alapanyag a három közül. Nagyon rideg, de mégis könnyű anyag, ezért nagy szilárdságot ad a botnak. Jellemzően nagy átmérőjű botokat készítenek belőle, mert így viszonylag elfogadható áron tudják őket értékesíteni (a nagyobb átmérőjű bot szilárdabb, így gyengébb minőségű karbon is használható a gyártásukhoz).

 

A műgyantát a karbonszalagok összeragasztására használják. Kiválóan alkalmas arra, hogy kitöltse a hézagokat a szálak között, így a karbonszálak egyenletessé válnak, ami kedvez a bot tulajdonságainak.

 

Az üvegszál strapabíró anyag, szinte törhetetlen. Amiért mégsem készülhetnek botok kizárólag ebből az anyagból, annak oka az, hogy a súlya viszont nagy, tehát lehetetlen lenne megtartani a horgászbotot.

 

Az üvegszálat ezért karbonszállal szokták keverni, de az így készülő botok még mindig nem kényelmesek, mert lógnak. Az egyetlen hely, ahol az üvegszál még jól is jöhet, a nyéltag: ha itt alkalmazzák ezt az anyagot, akkor az egész bot súlypontja hátrébb kerül, ami jót tesz a kezelhetőségének.

 

A rakós botok tehát mind kezdő, mind haladóbb horgászoknak jó választást jelentenek, hiszen széles körben kihasználhatóak, és kiváló horgász élményt nyújtanak.