Te készen állsz arra, hogy magadhoz végy egy kutyát?

forrás: Prím Online, 2022. július 1. 16:59

Szinte nincs is olyan ember a földön, aki ne érzékenyülne el egy kutya tekintetét látva, és akár könyvben, akár filmen, akár a közösségi médiában botlik bele egy-egy csaholó négylábúba, mindig mindenkit elönt az idealizált kép arról, milyen is a kutyás élet. 

Mert persze ott van a mérhetetlen szeretet, az önzetlenség és az állandó társaság, amit a kutya biztosít a gazdájának, de a mérleg másik serpenyőjében is bőven találunk dolgokat. Sajnos ebbe nagyon sok ember nem gondol bele, így a kezdeti fellángolás után hamar nyűggé válik a kutya, aki aztán akaratán kívül nehéz helyzetbe kerül: irány a menhely. Hogy te ezt biztosan elkerüld, szerezd be a Zoo Centrum kutyáknak való kiegészítőit, és fogadj meg pár tanácsot és meglátást!

 

 

Mielőtt választanál…

 

Persze nagyon szép kapcsolat bontakozik ki a kutya és a gazdája között, de mielőtt hazavinnél egy kutyát, győződj meg arról, hogy valóban tudsz-e ekkora felelősséget a nyakadba venni! A kutya ugyanis minimum egy, sőt, akár másfél évtizedig is veled marad, így a nyaralások és az elutazások sem úgy fognak történni, mint korábban.

 

Aztán azt sem árt tisztázni, hogy amennyiben bérleményben élsz, vihetsz-e oda kutyát, valamint a szomszédokkal sem árt előzetesen egyeztetni róla, sőt, azt is érdemes számba venni, hogy tudod-e vállalni a kutyával járó költségeket, mert bizony néha tetemes összegeket emészt fel egy-egy táp, orvosi ellátás vagy éppen panzió költsége.

 

Végül az sem mindegy, milyen fajtát veszel magadhoz, hiszen a saját igényeidet kell összehozni a kutya képességeivel, így ha kényelmes, lassú életet élsz, egy mopsz kitűnő választás lehet, míg ha szeretsz túrázni, akkor egy vizsla lesz a jó döntés.

 

A kutya sok kellemetlenséggel jár!

 

Félre ne értsd, nem lebeszélni szeretnénk róla, csak fontos tudnod, hogy az életed gyökeresen megváltozik, amint kutya áll a házhoz. Többek között meg kell oldanod azt, hogy napi három-négy óránál ne legyen többet egyedül, mert még a felnőtt kutyákat is zavarja, ha ennél több időt kell magányosan várakozniuk.

 

Aztán persze ott van a séta kérdése. Ami most még pihentető programnak tűnik, az a tikkasztó nyári melegben kínszenvedés lesz, míg télen a nagy zimankóban pedig egyenesen emberkínzás. De a kutyának mennie kell, hisz el kell végeznie a dolgát, társasági életet kell élnie, és nem utolsó sorban ki kell elégíteni a mozgásigényét.

 

És akkor még szót sem ejtettünk a bundáról, ami néhány fajta esetében bizony rendkívül sok takarítást jelent majd nekünk pluszban.

 

Kutya nélkül lehet élni…

 

De nem érdemes, ahogy a híres mondás tartja, és igen, a fentiek mind eltörpülnek ahhoz a hűséghez és feltétlen szeretethez, amit vitán felül csak a kutyádtól kaphatsz meg. Amint kialakul közöttetek az a különleges kapcsolat, onnantól kezdve elválaszthatatlan társak lesztek - sajnos csak egy kutyaöltőnyi időre, mert bármilyen szívfacsaró is, a legtöbb esetben ők mennek el hamarabb.

 

Gondoskodj hát úgy a szőrös gyermekedről, mintha nem lenne holnap, mert egyszer az az utolsó út is eljön, amitől minden gazdi retteg. Szeresd hát és kényeztesd a kutyád addig, ameddig csak lehet!