Bírságot szabott ki a Médiatanács a Metropol koldustérképe miatt

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 1. 14:59

Kirekesztésre alkalmas tartalomnak minősítette a Metropol hajléktalanokról szóló cikkét és negyedmillió forintos bírságot szabott ki a lap kiadójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A hatóság a júniusban elindított eljárása során megállapította, hogy a Metropol napilapban és annak online felületén 2021. augusztus 25-én közzétett, „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkeiben megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést. A cikkek azt a látszatot kelthették, hogy a hajléktalanok körében általános jelenség az agresszív, a járókelőket zaklató magatartás, ezáltal alkalmasak lehettek a fedél nélkül élő emberek megbélyegzésére. A Médiatanács a Metropol kiadóját, a Mediaworks Hungary Zrt.-t összesen 250 ezer forint bírsággal sújtotta és a jogsértésről közlemény közzétételére kötelezte. 

 

A testület szabálytalanságot tárt fel a Rádió1 médiaszolgáltatójánál is. A rádió egy márciusi adáshéten nem sugárzott közlekedési híreket, megsértve ezzel a műsorstruktúrára vonatkozó kötelezettségvállalását, amiért összesen 80 ezer forint bírságot kapott.