A magyar csapat minden versenyzője érmet hozott a Diákolimpiáról

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 1. 18:10

Mind a négy, a versenyen induló magyar diákolimpikon éremmel tért haza az idén a horvátországi Varasdon zajlott Közép-Európai Informatikai Diákolimpiáról (CEOI), ahol tizenkét ország ötvenkét versenyzője mérte össze tudását. A magyar csapat három ezüst-, és egy bronzérmet szerzett a rangos regionális tanulmányi versenyen.

Bár a 2021-es CEOI szervezője is Horvátország volt, a pandémia negyedik hulláma miatt a tavalyi diákolimpia online zajlott, a kedvezőbb idei állapotok révén a szervező ország idén személyesen fogadta a csapatokat Varasdon (Varaždin). A regionális nemzetközi informatikai versenyen 12 ország* képviseltette magát összesen 52 versenyzővel.

 

Az 1994 óta megrendezett CEOI esetében a 2022-es diákolimpián fordult elő harmadszor, hogy a magyar csapat minden tagja érmet szerzett. A CEOI 2022-n induló magyar diákolimpikonok és érmeik:

● Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), ezüstérem

● Németh Márton (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), ezüstérem

● Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), ezüstérem

● Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), bronzérem

 

 

A mellékelt fotón balról jobbra: dr. Németh Zsolt (ELTE), Németh Márton (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), és Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, a CEOI csapat vezetője.

 

A verseny teljes eredménylistáját ezen a linken lehet megtekinteni.

 

A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel a versenyre. Csapatvezetőjük Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke volt, a csapatvezető-helyettese dr. Németh Zsolt, az ELTE Informatika Karának adjunktusa.

 

Az idei CEOI remek gyakorlóterepnek bizonyult a magyar diákolimpikonok számára, egy hét múlva (augusztus 7-15 között.) pedig az idén Indonéziában zajló világverseny, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI 2022) alatt lehet majd szurkolni a magyar csapat tagjainak. 

 

Az  IOI középiskolások számára a legrangosabb versenyprogramozási megmérettetés: az idén Yogyakarta városában zajló esemény lebonyolításában mintegy hétszázan működnek közre, hiszen az IOI 2022-n 90 ország 357 diákja méri össze tudását fejlett algoritmikus gondolkodási készségeket igénylő komplex feladatok megoldásában.

 

_________________

* Ausztria, Horvátország, Cseh Köztársaság, Németország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, Ukrajna