Milyen fülhallgatót használj, ha nincs a mobilodon jack csatlakozó?

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 11. 11:16

Szűk egy évtizede még szinte minden telefonon ott volt a szabványos 3,5 mm-es jack csatlakozó, ami azért volt remek, mert így voltaképpen bármilyen fülhallgatót használhattunk a mobilunkhoz. 

Pár éve azonban a gyártók egyre-másra lehagyták a jack aljzatot az új készülékekről, így a mai mobilok közül már szinte mindegyikről hiányzik. Ennek a pontos okát még mindig homály fedi, mindenesetre az egyszeri felhasználó nem tehet mást, minthogy alkalmazkodik a helyzethez, és az alábbi opciók közül választ.

 

Vezetékes fülhallgató speciális csatlakozókkal

 

Ha ragaszkodsz a vezetékes füleshez, ám már nincs jack aljzat a telefonodon, akkor két lehetőséged van: vagy átalakítót használsz, vagy olyan fülhallgatót, aminek nem szabványos jack csatlakozója van.

 

Ha például a telefonod USB type-C kábelen keresztül tölthető, akkor válassz egy ugyancsak type-C-s fülhallgatót a Tok-Shop.hu kínálatából! Ez abban különbözik a normál típustól, hogy a végén egy type-C csatlakozó van, amit a mobil töltőnyílásába kell dugni. Így nincs szükség átalakítóra sem. 


 

A vezetékes fülhallgatók előnye, hogy árban kedvezőbbek, nem kell őket külön tölteni, és nincsenek párosítási, kompatibilitási problémák sem. A hátrányaik pedig megegyeznek a normál vezetékes fülesekkel, azaz a kábel összegabalyodhat, megtörhet, viszont mivel nem drágák, a csere nem fog anyagi csődbe vinni. 

 

Illetve még egy dolog: mivel az eszköz a töltőnyílásba csatlakozik, ezért töltéssel egyidőben nem fogod tudni használni a fülhallgatót is. 

 

Bluetooth fülhallgatók

 

Hogyha már amúgy is az idegeidre mentek a vezetékek, akkor ideje egy Bluetooth fülest beszerezned, amiből szintén hatalmas kínálat vár a Tok-Shop.hu oldalán.

 

Ezekkel az eszközökkel kábelek nélkül is csatlakozhatsz a mobilodhoz, így voltaképpen nem fog hátrányosan érinteni a jack csatlakozó hiánya. Valamint nem muszáj a mobilodnak állandóan a közvetlen közeledben lennie, hiszen a hatótávolság akár 5-10 méter is lehet, így akkor is tudsz zenét hallgatni, ha például a mobilod a konyhaasztalon van, te pedig épp a tűzhely előtt tüsténkedsz. Nem kell attól tartani, hogy belegabalyodsz a vezetékbe.

 

Természetesen a Bluetooth fülhallgatóknak is akad azért néhány hátrányuk. Mivel a mobil nem biztosítja számukra a működéshez szükséges energiát, ezért külön akkumulátoruk van, amit rendszeresen tölteni kell. Ezt általában a tároláshoz használt tok oldja meg, ami beépített akkuval rendelkezik, de természetesen ezt is fel kell tölteni időnként. Ha gyakran használod, akár 2-3 naponta is, az akkumulátorok idővel elöregednek és veszítenek a kapacitásukból.

 

Valamint a vezeték nélküli fülhallgatók jellemzően drágábbak normál társaiknál, és időnként adódhatnak olyan gondok, hogy megszakad a kapcsolat a füles és a mobil között, ami igen bosszantó lehet.

 

Konklúzió: melyiket válaszd?

 

Mint láthatod, mindkét terméktípusnak vannak előnyei és hátrányai. A vásárlás során mérlegeld, hogy neked mi a fontosabb, illetve az sem mindegy, hogy mekkora összeget tudsz rászánni.