Nők, akik megváltoztatták az informatikát

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 15. 18:20

Azt gondolhatnánk, hogy az informatika nagy alakjai között csak nagy tudású, tekintélyes férfiak vannak, mintha az informatika nem nőknek való tudomány lenne. Pedig biológiailag semmivel sem alkalmasabbak a férfiak erre a szakmára, mint a nők, és ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akad néhány méltánytalanul elfelejtett nő is a számítástechnika úttörői között.

 

 

Ada Lovelace

Charles Babbage Torinóban tartott előadást, melyen ott ült Luigi Federico Menabrea is, aki lelkesen jegyzetelte a matematikus szavait. Ezeket a híres angol költő, Lord Byron lánya, Ada Lovelace fordította angolra egy barátja unszolására, majd Babbage javaslatára a fordítást saját gondolatival is ellátta. A jegyzeteivel végül világhírű lett, hiszen lényegében leírta a programozás alapjait. Négy koncepciót is kidolgozott. 

 

Az első elgondolása, hogy egy általános célú gépet kellene építeni, ami lyukkártyák segítségével programozható. A második elképzelése szerint ezeket a gépeket nem csak matematikai műveletekre lehetne használni, hanem bármire. Például zeneművek komponálására. Harmadik koncepciója maga a programozás elméleti és gyakorlati megvalósítása volt. Ehhez például egy kódolási utasítássort is készített. És végül oda is eljutott, hogy feltette a kérdést, vajon képes-e a gép gondolkodni. Ő úgy vélte, hogy nem, mert bár a gép felismeri az összefüggéseket, de soha nem lesz képes semmilyen igazságot előre látni.

 

Az „ENIAC-lányok”

Valójában hat nőről van szó. Betty Snyder, Frances Bilas, Jean Jennings, Kay McNulty, Marlyn Wescoff és Ruth Lichterman. Ők 1946-ban az amerikai hadsereg által kifejlesztett, a világ első, teljesen elektronikus számítógépének programozói voltak. Akkoriban adatbevivőknek hívták őket. A 20. század közepén azért kaphatták meg ezt a munkát, mert nagyjából azt gondolták, hogy teljesen egyszerű, képzettséget nem igénylő feladat egy ilyen gép működtetése. Lényegében csak követni kell a leírást, és kész. Ha nem így lett volna, akkor valószínűleg ezt a munkát is férfiak végezték volna. Csakhogy, az ENIAC működtetéséhez folyamatosan bonyolult matematikai műveleteket kellett megoldani. A hölgyek főnöke is nő volt, Adele Goldstine, aki az ENIAC programozási kézikönyvét is írta. Jean Jenningssel közösen pedig megalkották az első szoftvereket is.

 

 

Grace Hopper

Ő volt az első nő, aki doktori fokozatot szerzett számítógép tudományokból, az amerikai haditengerészettől pedig ellentengernagyi rangban szerelt le. Grace Hopper viszont inkább az informatikában élte ki a tehetségét. Ő írta az első olyan fordító programot, ami képes volt a számítógép számára lefordítani a valamilyen programozási nyelvben írt programot. De a számítógépektől független programnyelv ötlete is tőle származik, nem véletlen, hogy részt is vett az egyik első ilyen, a COBOL kidolgozásában.

 

„Meg Whitman vezetésével lett az eBay egy 30 fős vállalkozásból egy 15 ezer fős nagyvállalat. Jelenleg ő a HP vezérigazgatója. De ott van Ursula Burns, aki a Xerox elnök-vezérigazgatója. És túl azon, hogy nő, ő volt az első afroamerikai, aki Forbes 500-as céget vezet. Mindezt úgy, hogy a szülei még panamai bevándorlók voltak. Ezek azok a nők, akik nélkül ma az infokommunikációs világ sokkal sivárabb hely lenne. Akik nélkül a jelen férfiai sem ücsöröghetnének az IT-szektor tetején és akik bizonyítják, hogy az informatika nőknek is való tudomány” – mondta Földesi László, a Systemfarmer elnök-vezérigazgatója.

 

Képek: systemfarmer.hu