Az Oracle bejelentette a MySQL HeatWave on AWS-t

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 15. 14:01

Az Oracle bejelentette, hogy a MySQL HeatWave elérhető az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatáson. A MySQL HeatWave az egyetlen olyan szolgáltatás, amely egy MySQL-adatbázisban egyesíti az OLTP-t, az analitikát, a gépi tanulást és a gépi tanuláson alapuló automatizálást. 

Az AWS-felhasználók mostantól egyetlen szolgáltatásban futtathatják a tranzakciófeldolgozási, analitikai és gépi tanulási feladatokat anélkül, hogy időigényes ETL-duplikációra lenne szükség különböző adatbázisok között, például az Amazon Aurora a tranzakciófeldolgozáshoz, Amazon Redshift vagy a Snowflake on AWS az analitikához és a SageMaker a gépi tanuláshoz.

 

"Az Oracle hisz abban, hogy az ügyfeleknek választási lehetőséget kell biztosítani. A MySQL HeatWave ügyfeleink közül sokan az AWS-ről váltottak. Mások továbbra is AWS-en kívánják futtatni alkalmazásuk egyes részeit. Ezek az ügyfelek komoly kihívásokkal szembesülnek, többek között az AWS által felszámolt túlzott kimenő adatforgalmi díjakkalés a nagyobb késleltetéssel, amikor az Oracle felhőben futó adatbázis-szolgáltatáshoz férnek hozzá" – mondta Edward Screven, az Oracle vezető architect-je. "Ezeket a problémákat úgy kezeljük, hogy közben kiemelkedő teljesítményt és árképzést nyújtunk a tranzakciók, az analitika és a gépi tanulás területén más adatbázis-felhőszolgáltatókhoz képest – még az Amazon saját, AWS-en futó adatbázisaihoz képest is, ahol azt gondolnánk, hogy előnyben vannak. Az AWS ügyfeleinek szerettük volna felajánlani ezt a választási lehetőséget, hogy kihasználhassák a MySQL HeatWave innovációs előnyeit anélkül, hogy az AWS-ről áthelyeznék az adataikat, vagy a fejlesztőknek egy új platformot kellene megtanulniuk."

 

A bejelentés részeként az Oracle több új képességet és benchmarkot is bevezet a MySQL HeatWave on AWS számára. Ezek részletei itt találhatók.

 

 

Elosztott felhőre készen

A MySQL HeatWave ma már több felhőben is elérhető, beleértve az OCI-t, az AWS-t és a közeljövőben a Microsoft Azure-t is. Helyszínen is elérhető az Oracle Dedicated Region Cloud@Customer részeként azon szervezetek számára, amelyek nem tudják adatbázisaikat a nyilvános felhőben futtatni. Az ügyfelek a helyben futó MySQL OLTP-alkalmazásaik adatait is replikálhatják az AWS-en vagy az OCI-n futó MySQL HeatWave-re, hogy közel valós idejű analitikát kapjanak. A MySQL HeatWave mindig a MySQL adatbázis legújabb verzióját futtatja, ami sok más MySQL-alapú szolgáltatás esetében nem így van.

 

"Míg az AWS az egyes adattípusokra és képességekre specializált felhőalapú adatbázis-szolgáltatások tárházát kínálja, a MySQL HeatWave on AWS az Oracle konvergált adatbázis-stratégiáját követi – a tranzakciók, az analitika, az ML és az Autopilot automatizálás egyben. Az AWS-felhasználók számára ez azt jelenti, hogy nem kell fizetni a kiegészítő szolgáltatásokért, extra tárolásért, kimenő adatforgalmi díjakért, integrációért és egyebekért. A költségtudatos IT-csapatok és fejlesztők számára a MySQL HeatWave on AWS egy teljesen új TCO-számítást jelent, mivel az AWS-en nulla költséget jelentenek a kiegészítő szolgáltatások, és nincsenek kimenő adatforgalmi díjak" – mondta Marc Staimer, a Wikibon vezető elemzője. "És ahogyan Usain Bolt minden versenytársát maga mögött hagyta, és olyan új világrekordokat állított fel, amelyeket még meg kell dönteni, a legfrissebb ár-teljesítmény benchmark eredmények azt mutatják, hogy a MySQL HeatWave on AWS 7x jobb, mint az Amazon Redshift. Ha az ár a szempont, a választás könnyű."