Az ABB és a Hydrogen Optimized bővíti együttműködését

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 21. 16:18

Az ABB és a Hydrogen Optimized Inc. (HOI) – a kanadai technológiai innovátor, amely a zöld hidrogén nagyüzemi előállítására szakosodott – megállapodást írt alá a két fél meglévő stratégiai kapcsolatának bővítéséről. Az együttműködés részét képezi az ABB-nek a Key DH Technologies Inc.-be (KEY), a HOI anyavállalatába történő befektetése is. Az egyedülállóan nagy beruházással a két fél a gyorsan fejlődő zöldhidrogén-gyártási szegmenst kívánja támogatni. A felek a megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A megállapodás aláírására azt követően került sor, hogy 2022. augusztus 23-án a két vállalat bemutatta zöld hidrogéntechnológiáit a Németország és Kanada Atlanti-óceáni tartományai által közösen, Stephenville-ben (Új-Fundland) rendezett „Megújuló Hidrogén Expón” (Renewable Hydrogen Expo), amelyen részt vett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár is. Szakmai körökben úgy vélik, hogy az alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátással előállított hidrogénnek fontos szerepe lesz abban, hogy 2050-ig elérjük a nettó nulla kibocsátást.

 

Az ABB és a HOI 2020-ban megkezdett stratégiai együttműködésének felgyorsításával a két vállalat előmozdítja a gazdaságos, nagyüzemi zöldhidrogén-termelő rendszerek kiépítését az alapvető szükségletek széles körét kielégítő, ám nehezen szén-dioxid-mentesíthető iparágakban, köztük az energiatermelésben, a fémgyártásban, a cementgyártában, a közüzemi ágazatban, az ammónia- és műtrágyagyártásban, valamint a repülőgép-, hajó-, teherautó- és vasúti üzemanyagokat gyártó ágazatban. A vállalatok a saját tudásukra és erőforrásaikra támaszkodva arra törekszenek, hogy minél gyorsabban kereskedelmi forgalomba hozzák, és a világ legnagyobb zöld hidrogénerőművei számára elérhetővé tegyék a HOI szabadalmaztatott, nagy teljesítményű RuggedCell elektrolizáló technológiáját. A víz elektrolízise az a folyamat, amelynek során elektromos energia alkalmazásával a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. A RuggedCell technológia a megújuló villamos energiát, például a víz-, a nap- és a szélenergiát alakítja át zöld hidrogénné az ipar számára.   

 

 

„Nagyon várjuk, hogy vállalataink két éve tartó munkakapcsolatára építve a zöld hidrogénben rejlő hatalmas globális lehetőségeket kihasználhassuk,” – mondta Joachim Braun, az ABB Process Industries divíziójának elnöke. „A RuggedCell technológia szigorú tesztelését követően biztosak vagyunk abban, hogy az ABB nagy teljesítményű egyenirányítóival kombinálva ez a technológia kategóriavezetővé válhat a nagyüzemi zöldhidrogén-szegmensben. Kiegészítő technológiáink megerősítik a Hydrogen Optimized értékajánlatát, és felgyorsítják a RuggedCell kereskedelmi forgalomba hozatalát.”  

 

„Ez a megállapodás sikeressé tesz minket a nagyüzemi szegmensben, ahol az ügyfelek több száz megawattos és több gigawattos létesítményeket igényelnek” – mondta Andrew T. B. Stuart, a KEY és a HOI elnök-vezérigazgatója. „Az ABB globális piaci jelenléte, kereskedelmi kapcsolatai és technológiai vezető szerepe a nagy teljesítményű egyenirányítók, a DCS vezérlőrendszerek és a gyártásautomatizálás területén biztosítja számunkra a piacra jutást és a képességeket ahhoz, hogy elérjük vállalatunk céljait.” 

 

A DNV 2022 júniusában közzétett jelentése azt jelzi, hogy a becslések szerint a világszerte telepített elektrolizáló rendszerek összteljesítménye 2050-re eléri a 3100 gigawattot. A csoport előrejelzése szerint a század közepére a villamos energián alapuló zöld hidrogén lesz a hidrogéntermelés domináns formája, a termelés 72 százalékát adva.    

 

Az ABB az ABB Technology Ventures-ön (ATV) keresztül a KEY-be történő befektetéséből származó bevételeit a HOI szellemi tulajdonának fejlesztésére, a kibővült üzleti tevékenységet támogató vállalati kapacitások kiépítésére, valamint az automatizált gyártás és a robotika bevezetésére fordítja. Ezek a fejlesztések felgyorsítják a gigawatt-léptékű elektrolizáló rendszerek gyártásának bevezetését.